"Piata imobiliara din Romania este intr-o permanenta schimbare si dezvoltare, asemenea mentalitatii cumparatorului. Poate si disperati, inainte de anul 2007, incercam sa aducem rentabilitatea investitiei la cotele cele mai ridicate. Este o tendinta universala. Poate la noi avem tendinta sa credem ca este mai acerba ca in alte tari. De altfel, arhitectii nu pot fi visatori in proiectele lor, ci doar pragmatici, caci oricat s-ar stradui fiecare arhitect sa schimbe, sa adauge in proiect, sa imbunatateasca zona de tranzitie intre spatiul strazii si cladirea in sine, care ramane oricum un spatiu inchis, totul trebuie facut numai cu asentimentul autoritatilor locale, cele care elibereaza autorizatiile de construire", a precizat arhitectul Ana Peltan.

Cu prilejul seminarului privind tendintele de dezvoltare a centrelor comerciale de tip mall, organizat de Sphera Building Center, au fost prezentate o serie de solutii arhitecturale si materiale de constructii noi pentru mall-urile din Romania.

Tendintele din 2006

In ce investim in 2006? O intrebare la care analistii preconizeaza un loc doi pentru dezvoltarile comerciale, dupa investitiile in terenuri, care vor ramane pe primul loc inca multi ani. De altfel, Anchor Grup, dezvoltatorul celor doua complexuri comerciale de tip mall de pe piata romaneasca, Bucuresti Mall si Plaza Romania, isi va extinde portofoliul si in provincie.

Citeste si:

Proiectele Anchor Grup au vizat, la finele lui 2005, achizitionarea sau inchirierea pe termen lung a unor terenuri in orase de provincie, printre acestea aflandu-se Cluj, Timisoara sau Galati. Pe de alta parte, un grup de investitori satmareni si-au anuntat recent intentia de a exporta conceptul Plaza Europa, dezvoltat la Satu Mare, in alte trei mari orase din tara, Cluj, Brasov si Galati, pentru a realiza un nou lant de mall-uri si pentru a propune cumparatorilor un nou brand local si un concept dezvoltat regional.

Developerul proiectelor pentru mall-urile din Cluj-Napoca, Brasov si Galati, C&A Association, a anuntat ca, in primavara lui 2006, constructia de la Cluj, cu o suprafata de 10.000 de metri patrati, va fi finalizata pana la sfarsitul anului 2007.

"Din punct de vedere arhitectural, ca o componenta a vietii sociale, tindem sa acordam beneficiarului toate atuurile, motiv pentru care ceea ce tine de investitia colaterala este lasat pentru o faza ulterioara a investitiei. Este vorba mai exact de acele amenajari exterioare mai atragatoare, cu zone de recreere, in care sa fie tot timpul lume, care sa arda gazul, fara sa faca si cumparaturi, dar care sa vina din placerea de a se afla in acel spatiu. Din pacate, investitorii sunt mult prea orientati spre un profit creat in timp scurt si nu aloca suficienti bani pentru aceste amenajeri", a declarat arhitectul Ana Peltan.