Profitul obtinut din vanzarea terenurilor care vor gazdui platforme industriale poate depasi in cativa ani 100%, in special in sudul Capitalei
Cererea de terenuri pentru spatii industriale este in continua crestere. Numarul investitorilor in platforme industriale din afara Bucurestiului creste si el. Proprietarii n-au niciun un motiv sa se grabeasca.

Cererea impresionanta de terenuri pentru spatii industriale va putea aduce un profit frumos proprietarilor care detin parcele in zona centurii ocolitoare a Bucurestiului. Anul trecut, cererea pentru terenuri cu destinatie industriala s-a manifestat cu preponderenta catre zona de vest si nord-vest pentru dezvoltarea de spatii logistice si de depozitare. Suprafetele de teren solicitate pentru acest tip de dezvoltari sunt de minimum 10 hectare. Pentru dezvoltarea de spatii de productie, au fost solicitate terenuri si in zona de est sau sud a Capitalei, insa suprafata minima necesara pentru demararea unui proiect in aceste zone este de doar 2-3 hectare. Zona de nord a Bucurestiului nu mai prezinta un interes prea mare pentru investitori din cauza pretului ridicat, care face ca dezvoltarea unui proiect industrial sa nu mai fie rentabil.

Proprietarii de terenuri din aceste zone trebuie sa fie cu ochii in patru pe intreprinzatorii care contribuie la procesul de comasare a terenurilor fragmentate. Speculatorii vor incerca sa preia parcelele de teren la preturi derizorii pentru a le vinde la pret dublu. Potrivit raportului anual al companiei de consultanta imobiliara Eurisko, nivelul preturilor terenurilor cu destinatie industriala variaza in functie de zona, acces la utilitati si pozitionare catre drumul de acces.

In zona kilometrului 23, preturile variaza intre 30 si 40 de euro/mp, in zona de vest cu acces la centura ocolitoare, pretul mediu pe metru patrat este de 25-35 de euro, cu exceptia zonelor din vecinatatea dezvoltarilor comerciale de tip hipermarket sau cash&carry, unde accesul este direct la autostrada Bucuresti-Pitesti, iar pretul terenurilor atinge cote inalte intre 100 si 120 de euro/mp. In zona de nord, pretul este mai mic, ajungand la 15-25 de euro/mp.

Preturile stagneaza in acest an

Anul trecut, oferta de terenuri cu destinatie industriala a fost marcata de necesitatea comasarii terenurilor in suprafete cerute de investitori. Intermediarii au cumparat de la proprietari suprafete mici de teren si au constituit suprafete mari potrivite pentru dezvoltari industriale. Cu toate acestea, au aparut putine oferte de acest tip, chiar daca cererea este tot mai crescuta. "Oferta de terenuri cu destinatie industriala va creste, in conditiile in care va fi exploatata consolidarea parcelelor de teren fragmentate si se vor crea astfel oferte pertinente de terenuri. Cererea va creste abrupt datorita aparitiei developerilor internationali care intentioneaza sa dezvolte spatii industriale si de dezvoltare de mari dimensiuni. Datorita calculelor privitoare la rentabilitatea dezvoltarilor spatiilor industriale, in momentul de fata pretul corespunzator terenului a ajuns la valoarea maxima posibila si, astfel, estimam ca pentru anul 2006 pretul terenurilor avand aceasta destinatie nu va mai inregistra cresteri", analizeaza Luiza Munteanu, research coordonator al Eurisko.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/article.php?ContentID=1159

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri