Proaspat renovata, vila istorica de pe strada Nicolae Iorga, nr. 26, din Brasov, este parca un magnet pentru razele soarelui, care decoreaza interiorul impletindu-se cu povestea impresionanta a investitorului care a restaurat proprietatea, dupa ce a cumparat casa apartament cu apartament, intr-o perioada de cativa ani.

Vila din strada Nicolae Iorga, una dintre cele mai frumoase strazi din Brasov, dateaza din 1928 si a fost cumparata in perioada interbelica de Gheorghe Baiulescu, una dintre cele mai marcante personalitati din Brasovul acelor vremuri, care a detinut mai multe proprietati impresionante in oras. Gheorghe Baiulescu, medic de profesie, scolit in Viena, a devenit primul primar roman al Brasovului in 1916, pentru ca in 1919 sa devina si primul prefect roman din Brasov.

Pe cat de impresionanta este povestea primarului de la inceputul anilor 1900, care a fost, prin calitatile sale administrative ca prim prefect roman, un simbol al Marii Unirii din 1918, pe atat este de interesanta si istoria legata de casa a noului proprietar, un investitor belgian, care a venit in Brasov la inceputul anilor ’90 si s-a indragostit de oras si in special de strada Nicolae Iorga. Cu experienta in dezvoltare imobiliara, pasionat de arhitectura si de restaurari ale caselor vechi, investitorul a derulat o serie de proiecte de renovari ale unor proprietati istorice.

Vila istorica Brasov

Belgianul Jean Pierre Vanhoutte, proprietarul actual al cladirii, s-a indragostit de strada Nicole Iorga din oras inca de cand a venit in Brasov, la inceputul anilor ’90, iar pentru a achizitiona proprietatea de la numarul 26, a perseverat timp de 7 ani, cumparand apartament cu apartament. Prima tranzactie in cladire a reusit sa o incheie in 2006, iar ultimul apartament l-a cumparat in plina criza, in 2010, la un pret exorbitant: 5.000 euro/mp, fiind probabil cea mai scumpa proprietate vanduta in oras in ultimii ani. Pretul apartamentului s-a ridicat la circa 500.000 euro.

Citeste si:
In vizita la fabricile Aston Martin din Gaydon si Newport Pagnell
In vizita la fabricile Aston...

Vila istorica Brasov

Dupa ce a finalizat achizitia cladirii, in 2012, investitorul a demarat renovarea si restaurarea casei istorice, proces in care s-a incercat valorificarea elementelor arhitecturale interbelice ale imobilului, s-a revenit la compartimentarea originala a casei si s-a incercat punerea in valoare a elementelor originale pastrate in vila, cum ar fi scara de fier forjat. In prezent, imobilul, in care lumina naturala este la ea acasa, are parterul si mansarda inchiriate, iar investitorii au transformat spatiul de la etaj in locuinta, urmand sa se mute in cladire.

Vila Brasov

Un alt aspect interesant al cladirii este faptul ca in momentul in care casa a fost confiscata de comunisti, proprietarul o vanduse, iar ca urmare a situatiei le-a oferit banii inapoi cumparatorilor, povestesc actualii proprietari. Mai mult, proprietatea este singura de pe strada Nicolae Iorga care nu a fost revendicata dupa '90, mostenitorii hotarand sa lase imobilul celor care locuiau in casa.

Citeste si:
[FOTO] Povestea Garajului CICLOP, simbolul Bucurestiului interbelic
Garajul CICLOP: Povestea...

Casa Brasov

Vila istorica are o suprafata de peste 160 mp per nivel (4 nivele) si are un teren de 600 mp, potrivit lui Horia Halmagi, broker in cadrul Coldwell Banker Alpin, compania care reprezinta aceasta proprietate. Halmagi a mentionat ca in prezent proprietatea este scoasa pe piata la inchiriere, iar proprietarii iau in calcul o vanzare a imobilului pentru suma de 2,5 mil. euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Setari Cookie-uri