Piata imobiliara a primit o gura de oxigen in conditiile ieftinirii creditelor, dar si a trendului de stabilizare a preturilor. Ultimele saptamani au adus in lumina reflectoarelor mai multe temeri ale economistilor cu privire la piata imobiliara, legate de posibilitatea unui nou boom imobiliar. wall-street.ro va prezinta cum a evoluat piata imobiliara locala la nivel de preturi si cerere si cat aproape este de fapt un nou boom.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu avertiza saptamana trecuta ca dobanzile scazute din Europa ar putea genera un nou val de investitii imobiliare speculative. Un mesaj in care se face referire la boomul imobiliar au avut recent si economistii FMI, care arata ca accelerarea preturilor la locuinte la nivel global de la niveluri deja ridicate a devenit una dintre principalele amenintari la adresa stabilitatii economice, tarile inregistrand doar progrese limitate in controlul acestui fenomen, scrie cotidianul Financial Times. Instrumentele pentru a tine sub control boom-ul pietei imobiliare nu au fost inca finalizate, dar "aceasta situatie nu trebuie sa fie un motiv pentru lipsa actiunii", a declarat directorul adjunct al FMI Min Zhu. Min Zhu a punctat intr-un discurs ca este de salutat revenirea pietei rezidentiale, dar ca trebuie sa ne “protejam”de un nou boom nesustenabil. Economistii FMI atrag atentia si asupra faptului ca preturile la locuinte "se mentin cu mult peste mediile istorice in majoritatea tarilor" in relatie cu veniturile si chiriile.

Exista premise pentru un nou boom imobiliar in Romania?

In Romania discutam despre o piata rezidentiala in revenire, cu tranzactii in crestere si preturi care au ramas relativ stabile in ultimii ani. De asemenea, grosul cererii vine din zona Prima Casa, ceea ce a determinat ca si oferta sa se concentreze in aceasta zona. O revigorare se resimte si in zona de dezvoltari rezidentiale, fiind in constructie mii de apartamente noi doar in Capitala. Totusi, in ciuda trendului pozitiv piata este in continuare una fragila, iar achizitiile in scop investitionale sunt extrem de limitate, majoritatea cumparatorilor fiind utilizatorii finali.

Valetin Ilie, Coldwell Banker: Daca am avut un semestru sau un an mai bun nu as zice ca s-a terminat criza

„Este prematur sa vorbim de un nou boom. Spre exemplu, daca anul acesta se vor finaliza in Bucuresti un numar de locuinte in ansambluri rezidentiale cu 5.000 mai mare decat anul trecut, numarul in sine poate fi considerat mic intr-un total de zeci de mii de tranzactii care se incheiau anual in Bucuresti – inclusiv in perioada de dupa declansarea crizei economice”, a declarat Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In plus, spune Valentin Ilie, sunt in continuare mii de apartamente nevandute, institutiile finantatoare au alte cateva mii de unitati in diverse faze de executare silita, unii cumparatorii sunt nevoiti sa faca compromisuri in privinta amplasamentului sau a suprafetelor/finisajelor din pricina veniturilor de care dispun, mai sunt destule probleme in piata. Totusi, situatia este astazi una semnificativ mai buna, se vand locuinte si sunt dezvoltatori care fac business, daca ai un produs adecvat si o echipa buna de vanzari, poti sa inregistrezi vanzari satisfacatoare.

Un alt element de mentionat pe piata locala este prudenta, astfel incat in piata rezidentiala de la noi aceasta revenire simtita pe piata este luata moderat. “Este dificil sa estimezi ce se va intampla peste trei, cinci sau sapte ani. Contextul international, fie ca vorbim de cel economic sau de cel politic, este in continuare, din pacate, determinant pentru evolutia Romaniei. In plus, sunt si multi factori interni determinanti pentru evolutia pietei rezidentiale, daca am avut un semestru sau un an mai bun nu as zice ca s-a terminat criza”, spune Ilie.

Astfel, pentru moment nu se vad premisele unui nou boom. “Deocamdata, cei care cumpara astazi si care vor continua sa cumpere sunt utilizatori finali, nu sunt investitori care sa achizitioneze din stadiul de macheta sau faze incipiente de dezvoltare pentru a revinde ulterior cu profit. Au aparut investitori interesati de achizitii cu scopul de a inchiria locuintele – tinand cont si de randamentele scazute oferite de depozitele bancare – insa numarul acestora – si a tranzactiilor incheiate de ei – este insignifiant la nivelul intregii piete. Cat priveste viitorul pe termen mediu, sper ca nu vom uita asa usor lectiile crizei economice”, a comentat Valentin Ilie.

Cum a evoluat piata rezidentiala in 2014 pe plan local

Pe plan local ieftinirea creditelor, alaturi de stabilizarea preturilor in ultimii 2 ani a adus un context favorabil revigorarii pietei apartamentelor, inregistrandu-se o usorara imbunatatire inclusiv in ceea ce priveste cererea micilor investitori. “Cererea pentru locuinte a fost in crestere, fapt care se poate observa si din datele oficiale privind numarul de tranzactii incheiate. Aceasta crestere poate fi considerata normala daca avem in vedere imbunatatirea ofertelor de creditare si stabilizarea preturilor, cei mai importanti doi factori, la care se adauga si numarul ridicat de oferte ale dezvoltatorilor, oferte care sunt mai bine adaptate cerintelor actuale”, spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, care estimeaza ca pe piata imobiliara cererea se va mentine la un nivel similar si in urmatoarele luni din 2014.

Preturile apartamentelor, stabile

Preturile apartamentelor (sursa:Imobiliare.ro)

"Intregul context este unul pozitiv comparat cu cel de acum doi sau trei ani, in timp ce preturile isi vor mentine actuala tendinta de stabilizare – nu inseamna ca vom avea cresteri dar nici scaderi la fel de semnificative ca in anii precedenti, un plus minus de trei procente, spre exemplu, denota stabilizare”, mai spune Valentin Ilie.

Potrivit datelor Imobiliare.ro, pretul mediu la nivel de tara a fost in iunie de 904 euro pe mp sub nivelul din luna similara a anului trecut cand preturile erau de 934 euro pe mp. Fata de finalul anului trecut pretul mediu de cerere la nivel de tara este usor mai mare in prezent.

In ce masura cresc investiile in terenuri? “Exista un interes mai crescut dar, deocamdata, cea mai mare parte a celor care construiesc ansambluri rezidentiale o fac pe terenuri achizitionate in trecut. Dezvoltatorii vor continua sa vanda atat timp cat sunt adaptati cererii existente, indiferent de momentul si contextul economic. Locuinte noi s-au vandut si in 2009 si in 2010, poate fi un truism dar adaptarea iti aduce business”, spune Valentin Ilie.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri