Ce faci cand firma(-ele) de constructii sunt neserioase si nu respecta termenele?

Ce faci cand firma(-ele) de constructii sunt neserioase si nu respecta termenele?

Din punct de vedere al investitorilor persoane fizice care dezvolta proiecte de mica anvergura (ex. case individuale) nu este intotdeauna facil sa gestioneze costurile si timpii de executie. Ca primi pasi se recomanda stabilirea impreuna cu proiectantul a volumului de lucrari care fac obiectul investitiei si ofertarea acestora de catre costructor, semnarea unui contract care sa conditioneze platile de atingerea anumitor stadii fizice (pentru a se controla eliberarea platilor de atingerea anumitor obiective ex. o plata la finalizarea structurii, o alta la finalizarea inchiderilor perimetrale, etc.) si nu in ultimul rand utilizarea serviciilor unui specialist (diriginte de santier) care sa supervizeze executia din punct de vedere al conditiilor tehnice si de calitate.

Recomandabil ar fi ca in momentul in care selectati constructorul, mai ales daca nu aveti informatii despre compania respectiva, sa-i solicitati referinte (proiecte executate, numere de telefon ale clientilor anteriori), eventual sa si vizitati cateva din lucrari si sa discutati cu proprietarii pentru a va face o imagine de ansamblu asupra modului de lucru al firmei si a eventualelor probleme. In paralel puteti verifica firma si din prisma datelor publice privind cifra de afaceri, creante, etc. Desi constructia unei case reprezinta o provocare din punct de vedere financiar, pentru astfel de lucrari nu este intotdeauna recomandabil sa se aleaga cel mai ieftin constructor (una din greselile din pacate frecvente).

(Raspunsuri oferite de Cristi Gavrila, consultant Vitalis Consulting)

Cum imi dau seama daca un apatament este construit sau nu corect si cu materiale de calitate?

Cum imi dau seama daca un apatament este construit sau nu corect si cu materiale de calitate?

Pentru a limita gama surprizelor neplacute, este recomandabil ca anterior deciziei privind achizitia sa fie solicitate dezvoltatorului/constructorului detalii privind solutiile constructive alese si modalitatea in care s-a facut urmarirea executiei. Pentru un plus de acuratete se pot solicita serviciile unui specialist care poate sprijini in evaluarea detaliilor furnizate. Din punct de vedere al cumparatorului sunt o serie de elemente care pot afecta semnificativ functionalitatea si confortul utilizatorilor si asupra carora puteti solicita de asemenea informatii: stadiul de finalizare a racordurilor la utilitati, autorizarile centralelor termice si a lifturilor, executia izolatiilor (acoperis, ferestre, etc.), corectitudinea executiei lucrarilor de instalatii, etc.

Cand pretul unei locuinte este prea mic. Ce se ascunde in spatele sau?

Solutiile constructive utilizate, dotarile si facilitatile cladirii, izolatiile si inchiderile perimetrale (acoperis, ferestre), stadiul racordarilor la utilitati, gradul de finalizare al testarilor si punerii in functiune a diferitelor echipamente ale cladirii (centrala termica, lifturi) sunt principalele criterii dupa care trebuie analizata o locuinta noua, dar cu un pret mai mic.

Care sunt cele mai frecvente probleme intalnite la constructiile noi?

Care sunt cele mai frecvente probleme intalnite la constructiile noi?

In general problemele autentice (nu cele determinante de optiuni sau gusturi subiective) vizeaza izolarea termica si protectia la infiltratii, lipsa de atentie la detalii (mai ales in cadrul lucrarilor de finisaje) si probleme ale instalatiilor in cazul in care s-au utilizat materiale de calitate sub medie.

Un apartament cu 3 camere intr-un bloc vechi sau 2 camere intr-unul nou?

Un apartament cu 3 camere intr-un bloc vechi sau 2 camere intr-unul nou?

Din punct de vedere al spatiului, evident ca o camera in plus conteaza (mai ales daca aveti in vedere o viitoare extindere a familiei), din punct de vedere al gradului de confort, a utilitatilor de care puteti beneficia, etc., evident ca o constructie noua are beneficii semnificative fata de constructiile din anii '70. In consecinta, decizia nu tine in mod deosebit de parametri tehnici ci de asteptarile dumneavoastra si proiectiile personale fata de viitor.

Apartament in zona Floreasca in blocuri cu 3 etaje din 1969 sau cu 10 etaje din 1980?

O parte dintre cladirile vechi necesita deja sau vor necesita in curand consolidari, prin urmare gradul de risc in caz de seism este crescut prin comparatie cu obiectivele nou construite. Pentru cladirile din anii 60 dupa consolidare durata de viata se va extinde cel mai probabil cu o perioada cel putin egala cu durata initiala. Intre o cladire din anii 60' si una din anii 80, este posibil ca cea din urma sa prezinte mai multa siguranta in caz de seism avand in vedere tehnologiile diferite utilizate in executie.

Cum imi pot da seama cat de veche este o constructie? Dar daca este rezistenta la seism?

Cum imi pot da seama cat de veche este o constructie? Dar daca este rezistenta la seism?

Pentru constructiile vechi exista doua posibilitati de evaluare, fie solicitati cartea constructiei si analizati documentatia inclusa acolo, fie solicitati o expertiza in baza careia se va stabili in ce stadiu se afla cladirea din punct de vedere structural si functional.

In ceea ce priveste gradul de rezistenta la un seism exista normative stricte care regelementeaza proiectarea structurilor de rezistenta iar Inspectoratul de Stat in Constructii acorda o atentie deosebita acestor lucrari. In consecinta, nerespectarea standardelor respective in cazul in care proiectul este dezvoltat in conditiile legii este exclusa.