Dezvoltatorii de spatii de birouri au livrat anul trecut doar 123.000 mp de clasa A in Capitala, potrivit ultimului raport al companiei de consultanta Colliers International, iar jumatate din aceasta suma a provenit doar de la doua proiecte: primele faze ale campusului Globalworth si cladirea The Bridge ridicata de Forte Partners). Vastint a livrat, de asemenea, peste 30.000 de mp in doua cladiri noi din Piata Timpuri Noi. Stocul total de spatii de birouri a sporit astfel la aproximativ 2,3 milioane de mp.

Volumul livrarilor a fost mult mai scazut decat cel estimat si, totodata, sub nivelul din 2016, de 230.000 mp (dublu fata de media inregistrata in perioada post-criza), in conditiile in care unii dezvoltatori "imping" in mod repetat data de finalizare a proiectelor, in timp ce incearca sa imbunatateasca gradul de inchiriere inainte de livrarea oficiala. Dar, si activitatea de leasing a franat in 2017, cu 10%, la un total de 320.000 de mp inchiriati, luand in considerare constrangerile legate de disponibilitatea fortei de munca, care au aparut in cursul anului trecut, limitand capacitatea angajatorilor de a se extinde.

Astfel, desi analistii Colliers estimeaza livrari de 185.000 mp de spatii de birouri moderne in 2018, tot ei subliniaza faptul ca "dezvoltatorii sunt din ce in ce mai prudenti". In prezent, companiile (chiriasii spatiilor de birouri) din sectorul IT si servicii de tip BPO si SSC ar dori sa angajeze mai multa forta de munca, dar oferta curenta nu se preteaza cerintelor cererii, intrucat somajul in randul persoanelor cu studii superioare se afla aproape de nivelul minim.

The IT&C segment was again the single biggest driver, generating over 40% of total leasing activity: 140,000 sqm, an impressive growth of over 80% compared to 2016. The outsourcing segment was also robust, so it is still safe to assume that IT&C plus BPO/SSC operations for companies in other sectors account for at least half of the activity in the ofce market.

Retailul de fashion din...
Citeste si: Retailerii de fashion din ECE, vanzari de pana la 450 euro pe luna/mp

Anul trecut, segmentul IT a constitui motorul cererii de spatii de birouri moderne, cu peste 40% din totalul activitatii de leasing: 140.000 mp si o crestere impresionanta de peste 80% fata de 2016. In acelasi timp, rata neocuparii posturilor libere in IT este considerabil mai ridicata decat acum o decada, ceea ce evidentiaza ca angajatorii intampina dificultati in atragerea de personal calificat si creeaza cateva efecte nefavorabile pe termen mediu:

  • incetinirea ritmului de creare a noilor locuri de munca in IT, un factor negativ pentru segmentul de office;
  • angajatorii se afla sub presiune de a fi mult mai generosi cu privire la salarii;
  • erodarea principalului avantaj competitiv al Romaniei: costul fortei de munca.

Din fericire, subliniaza analistii Colliers, in afara de "generoasa rezerva de competitivitate", mentionata mai devreme, Romania dispune si de un alt avantaj, comparativ tarile din regiune si anume faptul a a inregistrat, in ultimul deceniu, cea de-a doua cea mai rapida crestere a productivitatii fortei de munca in Uniunea Europeana, dupa Irlanda.

Sursa foto: alphaspirit / Shutterstock