"Este vorba despre asa-numitii «gemeni» de pe Cheiul Dambovitei, imobilele urmand sa fie folosite exact pentru a asigura o locuinta temporara. Solutia va fi una permanenta pentru Primaria Capitalei. Noi nu vom consolida simultan toate imobilele cu risc seismic, iar atunci vom avea posibilitatea sa-i mutam temporar pe proprietari pentru un an - un an si jumatate, cat timp vor dura lucrarile de consolidare”, a declarat primarul general Adriean Videanu, citat in comunicat. Preluarea se va face in urma unei hotarari de guvern.

Potrivit lui Videanu, apartamentele de necesitate vor fi eliberate in favoarea locatarilor altor imobile ce vor intra in consolidare, iar cetatenii vor avea conditii civilizate de trai, dupa care se vor reintoarce in apartamentele proprietate personala.

Primaria Municipiului Bucuresti percepe ca pe un real sprijin initiativa Guvernului de a modifica legislatia pentru reducerea riscului seismic, in sensul largirii competentelor autoritatilor administratiei publice locale, se arata in comunicatul municipalitatii.

Noile prevederi sunt, in primul rand, in beneficiul cetatenilor si vor permite urgentarea procesului de consolidare a cladirilor.

Primaria Capitalei va cumpara, de asemenea, 200 de apartamente de pe piata libera, in aceste locuinte urmand sa se mute persoanele care stau legal si semilegal in Centrul Istoric al Capitalei, dupa ce va incepe reabilitarea cladirilor, in 2007.

"Banii cu care primaria va cumpara aceste locuinte provin din resursele alocate pe 2006 din bugetul Municipalitatii", a spus primarul Capitalei.

Citeste si:

Imobilele cumparate de primarie vor avea statut de locuinte sociale si vor fi repartizate conform Legii nr. 114/1996, se arata in hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti ( CGMB) de joi. Municipalitatea va achizitiona garsoniere, apartamente cu doua, trei si patru camere, la nivelul municipalitatii fiind constituita o comisie speciala care va negocia cumpararea celor 200 de locuinte.

Repartizarea se va face prin ordin de repartitie, dupa care vor fi afisate listele cu beneficiarii. Titularii contractelor de inchiriere nu au dreptul sa instraineze locuintele sau sa le subinchirieze. Reprezentantii Primariei Generale doresc sa cumpere apartamente in blocuri construite dupa 1 ianuarie 1980 care au gradul de confort I si care nu fac obiectul unui litigiu si ipoteci catre persoane fizice si juridice.

In prezent, in centrul vechi al Bucurestiului mai locuiesc 162 de familii care trebuie evacuate, potrivit primarului general, iar acte de proprietate au numai 19 dintre ele. Toate aceste familii urmeaza sa fie mutate in apartamente cumparate de municipalitate de pe piata libera. " Le propunem mutarea dintr-o locuinta insalubra intr-o locuinta civilizata", a explicat edilul sef al Capitalei.

Potrivit primarului general, persoanele care locuiesc semilegal au primit acte de proprietate, in perioada guvernarii PSD, fara a fi fost chiriasi in locuintele pe care le ocupa.