În această perioadă trecem prin cel mai amplu experiment de work from home de până acum, iar companiile au înțeles mult mai bine ce înseamnă flexibilitate, să reduci sau să crești echipele și, cel mai probabil, se vor orienta în viitor către soluții care nu presupun angajamente financiare și contracte pe termen lung, spune Mike Hapoianu, general manager Mindspace România. Ca urmare, sectorul de spații flexibile ar putea fi unul dintre câștigătorii acestei crize.

"Odată cu work from home, descoperim că, deși putem lucra de acasă, acest lucru nu este atât de ușor, iar elementul care ne lipsește cel mai mult este conexiunea umană de care avem nevoie ca ființe sociale. Pentru cei care au copii, de multe ori este o provocare. Chiar dacă ești eficient, cât de mult poți să stai practic izolat? Angajații iși doresc să lucreze dintr-un mediu care inspiră, să colaboreze și să schimbe idei cu alți profesioniști. Iar work from home nu rezolvă această problemă", apreciază Mike Hapoianu (foto).

În opinia sa, noul trend de work from home va deveni mai degrabă în scurt timp work remote, iar zona de spații de birouri flexibile s-ar putea să servească de acum încolo acea nevoie de a nu fi în birou, dar nici acasă.

Noi ținem legătură zilnic sau săptămânal cu membrii noștri, iar feedback-ul este că toată lumea așteaptă să se întoarcă la birou. Să lucrezi de acasă nu este chiar atât de fun.

Mike Hapoianu

Așadar, "spațiile de lucru fizice nu vor dispărea. Cu toate acestea, nevoia de flexibilitate și motivele care stau în spatele acesteia vor determina o creștere a cererii pentru spații de lucru flexibile. În perioade marcate de dificultăți și recesiune, oamenii au tendința de a externaliza serviciile pe care le folosesc și credem că acest lucru se va întâmpla și acum, în contextul pandemiei de Coronavirus. Așadar, ne așteptăm să vedem o creștere a cererii pentru serviciile pe care le oferim", mai spune managerul Mindspace.

Segmentul de coworking și spații de birouri flexibile în România a fost în continuă dezvoltare în ultimii trei ani, ajungând la 84.000 mp la nivel național la sfârșitul lui 2019. Cu toate acestea, 2018 rămâne cel mai de succes an, când peste 35.000 mp de spații noi au fost livrați și piața aproape că s-a dublat. În prezent, operatorii de coworking sunt prezenți cu spații de profil în 18 orașe regionale și secundare din România, potrivit unui raport Crosspont.

Sectorul de spații flexibile, unul dintre câștigătorii acestei crize?

"Spațiile flexibile oferă o alternativă la contractele clasice pe perioade lungi de timp - un contract lunar, care le permite companiilor să poată alege oricând un spațiu mai mare sau mai mic, reducând angajamentele financiare pe termen lung. În plus, ajută companiile să regândească și să eficientizeze modul în care spațiile lor de lucru și echipele sunt organizate", arată managerul Mindspace.

Reducerea riscului și mărirea flxibilitatii vor fi două aspecte la care foarte multe companii se vor gândi, indiferent de dimensiune.

Mike Hapoianu

"Cred că va crește numărul de solicitări, chiar dacă să se uite puțin diferit la noi. Conceptul Mindspace este de mai mult de un an și jumătate în piață și majoritatea timpului l-am petrecut în educarea pieței în a explica ce înseamnă birouri flexibile. Acum însă în această perioadă lumea a înțeles, trecând prin această situație, că aceste spații pot fi văzute mult mai pozitiv de către angajați și companii", a încheiat Mike Hapoianu.

În pofida tendinței ascendențe a industriei coworking din România, nu toate poveștile au un final fericit. 11 birouri flexibile s-au închis definitiv în ultimii doi ani, intențiile unora ale operatorilor de a intră pe piața românească au fost amânate, în timp ce planurile de extindere ale altor operatori pe piața regională au fost anulate, potrivit raportului Crosspoint citat.

Conform Global Coworking Survey, realizat de Deskmag, doar 40% din spațiile de coworking din întreaga lume sunt profitabile, în timp ce 32% operează pe break even. Timpul joacă un rol important în industria coworking la fel ca în orice alt business, iar perioada medie pentru că un spațiu de birou flexibil să devină profitabil este de aproximativ trei ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri