Companiile din sectorul construcțiilor rămân extrem de expuse din punct de vedere al riscului de neîncasare a veniturilor, mai ales dacă impactul pandemiei de Covid-19 va afecta în continuare beneficiarii privați ai proiectelor de construcții. Mai mult, din partea autorităților, companiile au resimțit, mai degrabă, incertitudine și lamentare în ceea ce privește susținerea mediului de business, susține Ștefan Vayna, CEO al companiei de construcții Masterbuild.

"Incertitudinea și lamentarea în ceea ce privește susținerea mediului de business sunt bazele unei viitoare crize, din care singurii câștigători vor fi cei din mediul politic. În segmentul nostru de activitate și în business, în general, reinventarea, curajul și proactivitatea sunt elementele cheie ce schimbă pozitiv situația actuală și aduc plus valoare", a declarat Ștefan Vayna (foto).

Încă de la începutul pandemiei antreprenorul sublinia că autoritățile ar trebui să se implice cu strategii coerente pentru susținerea activității economice și a companiilor locale în această perioadă. "Probabil că toată piața poate susține activitatea pentru o perioadă scurtă de timp, însă dacă criza se prelungește vor fi consecințe majore", spunea, în martie, reprezentantul Masterbuild.

El a mai spus că în condițiile blocajului economic actual, o serie de proiecte private de construcții au fost suspendate ori amânate pe o perioadă nelimitată de timp. Pe de altă parte, afirmă antreprenorul, datorită pandemiei, marii dezvoltatori logistici activi în piața locală sunt cu motoarele pornite la maximum și își dezvoltă în continuare rețelele în România.

Informațiile pe care le avem de la aceștia sunt pozitive și acest lucru este un semnal bun pentru noi. Cu siguranță vom asista și la alte surprize plăcute în ceea ce privește dezvoltarea logistică. Astfel, ne concentrăm în continuare pe segmentele de retail, e-commerce, agro-alimentar, industrie chimică, farmaceutică, logistică și transport, piața de electro-IT, și toate celelalte domenii care au activitate intensă pe piață și care construiesc magazine, parcuri de retail, facilități de producție și depozitare.

- Ștefan Vayna -

Ca urmare, "ne așteptăm în perioada următoare, în condițiile reconfigurării lanțurilor de aprovizionare internaționale, ca unele companii să construiască facilități de producție și hub-uri logistice regionale în România și suntem pregătiți să preluăm această cerere din piață”.

Focus pe industriile care funcționează cu motoarele turate, chiar și în pandemie

Masterbuild, companie specializată în servicii de antrepriză generală și de specialitate în domeniul construcțiilor industriale și comerciale, a înregistrat o creștere de 80% în prima jumătate a anului 2020, față de aceeași perioadă a anului 2019. Astfel, în primele 6 luni ale anului, afacerile companiei s-au situat la aproape 13 mil. de lei, față de 7 mil. de lei în același interval al anului trecut.

Ștefan Vayna subliniază că avansul se datorează în principal extinderii domeniului de activitate în 2020 față de anul precedent și abordarea unor proiecte de construcții de mai mare complexitate, compania țintind cu precădere proiecte de antrepriză generală în acest an, față de proiectele de antrepriză de specialitate preponderent abordate în anii precedenți.

"Creșterea afacerilor Masterbuild nu ține de evoluția sectorului de construcții în sine, ci de ajustarea strategiei noastre încă de anul trecut. După experiența anilor 2007-2010, am ajuns la concluzia că activitățile de producție, logistică, retail au un trend de creștere sănătos, lipsit de boom-uri. Astfel, ne-am orientat spre proiecte de construcții destinate acestor sectoare, abordând în esență proiecte mai complexe: de la servicii de antrepriză specializată la livrarea de proiecte de la idee, la cheie", conchide antreprenorul.

Fondată în 2005, Masterbuild este una dintre cele mai active companii de construcții și antrepriză generală din România. Compania construiește proiecte de parcuri industriale, facilități de producție, logistică, birouri, parcuri și magazine de retail, ansambluri rezidențiale, proiecte cu funcțiuni mixte, cât și proiecte speciale, cu grad înalt de specializare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri