Analistii imobiliari sustin ca aprecierea leului fata de euro din ultimele saptamani face ca pretul apartamentelor tranzactionate in prezent pe piata sa creasca, proprietarii locuintelor fiind decisi sa nu iasa in pierdere din cauza modificarii cursului de schimb.

"Proprietarii trec imedit pe moneda care le aduce profit. Ei nu ies in pierdere niciodata si apeleaza la orice artificiu pentru a castiga cat mai mult dintr-o tranzactie imobiliara. Cred ca acum se poate repeta situatia din anul 2004, la o scara mai mica totusi, cand euro a scazut de undeva de la 42.000 de lei vechi la 36.000 de lei vechi, iar proprietarii care vindeau cu 50.000 de euro o locuinta au facut un calcul si au mai pulsat cu inca 10.000 la pret", a declarat, pentru NewsIn, analistul imobiliar, Radu Zilisteanu.

Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu sustine ca romanii sunt disperati de a cumpara case indiferent care sunt preturile, iar acest lucru conteaza foarte mult in asezarea pietei. Cleciu a mai spus ca preturile apartamentelor din Bucuresti vor continua sa creasca in urmatorii patru-cinci ani, dupa care va urma cel mai probabil o stagnare.

"In cativa ani se va ajunge la niste niveluri limita, la care locuintele nu se vor mai vinde. Puterea de cumparare are un ritm inferior de crestere celui de majorare a preturilor pe piata rezidentiala", spune presedintele ARAI. Aceasta recunoaste ca si aprecierea leului va mai pune umarul in acest an la o usoara crestere a preturilor apartamentelor. "Nu va fi un nou boom, dar o crestere usoara va fi", a adaugat Cleciu. Aceasta a mai mentionat ca pretul apartamentelor va avansa in acest an cu 10-15%, chiar daca oferta este in crestere, ca urmare a finalizarii mai multor proiecte rezidentiale incepute in 2005.

Reprezentantul companiei imobiliare Mister D, Dan Negulescu, totodata vicepresedinte al ARAI, sustine la randul lui ca aprecierea leului va influenta si constructia proiecteloe imobiliare aflate in curs. "Unele companii negociaza achizitia de materiale de constructii in euro, altele in lei. Unii vor castiga, altii vor avea de pierdut, dar pretul final al apartamentelor tot va mai creste", a spus Negulescu.

Leul s-a apreciat cu 3,25% fata de euro intre 31 dec 2006 si 25 mai 2007, de la o cotatie de 3,3817 lei/euro la finalul anului trecut la 3,2751 lei/euro vineri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Forty, controlat de Lucian Azoitei, dezvolta 200 de locuinte in Titan