Primarul orasului maghiar Battonya, Traian Cresta, a declarat ca numarul celor care isi cumpara case sau terenuri in aceasta localitate aflata la granita cu Romania, este tot mai mare, iar printre cei care se muta in Ungaria sunt atat locuitori din vestul Romaniei, cat si din nordul si estul tarii.

„Foarte multi romani s-au stabilit in orasul Battonya, atrasi de pretul mic al proprietatilor. Pana acum, 350 de familii din Romania au cumparat case in Battonya. Unele s-au stabilit acolo, altele fac naveta, zilnic, la locul de munca din Arad. In oras avem familii care vin din Iasi, din Navodari, care nu au tinut cont de distanta si s-au stabilit in Battonya. Dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana foarte multi romani au cautat posibilitati sa se stabileasca in orasul Battonya, unde au gasit case ieftine“, a declarat, citat de NewsIn, Traian Cresta, care este si presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria.

Edilul din Battonya a mai afirmat ca in acest oras toate locuintele sunt racordate la retelele de gaz, apa si electricitate. „Preturile la case variaza intre 20.000 de euro si 70.000 de euro. Exista persoane care isi construiesc case din lemn, in stil modern, cu terase. Marea majoritate a caselor de lemn sunt fabricate in Romania si transportate ulterior in Ungaria. Unii dintre cei care isi construiesc case noi cumpara materiale de constructii din Romania, insa altii le cumpara din Ungaria“, a mentionat viceprimarul din Battonya.

Traian Cresta a sustinut ca din cauza numarului mare de cumparatori din Romania, vanzatorii din Battonya au ridicat preturile imobilelor si terenurilor. „Preturile au crescut cu 40-50 la suta, deoarece administratia locala face tot posibilul sa continue investitiile in infrastructura, se pietruiesc strazile, se asfalteaza trotuarele. Din cauza numarului mare de cumparatori din Romania, vanzatorii din Battonya au ridicat preturile imobilelor si, din pacate, ca peste tot, au aparut si speculantii. Adica vin foarte multe persoane care cumpara case, terenuri si pe care apoi le revand la un pret mult mai mare“, a declarat Cresta.

Citeste si:

Agentii imobiliari sustin ca preturile caselor din localitati din estul Ungariei sunt, inca, mult mai mici decat cele de pe piata imobiliara romaneasca. Astfel, o casa situata la 25 de km de Battonya, in Ungaria, construita din caramida, compusa din trei camere, incalzire pe gaz, curte mare, garaj, anexe si gradina, este pusa in vanzare la pretul de 45.000 euro. De asemenea, una dintre localitatile maghiare cautate de cumparatorii romani, aflata la 5 km de vama Bors, este Biharkersztes, unde o casa cu un spatiu locuibil de 45 mp si o parcela de teren de peste 1.000 mp, costa 10.000 euro.

Viceprimarul din Battonya, Traian Cresta, a mai mentionat ca, anul trecut, in acest oras a fost inaugurata o gradinita pentru copii romani, construita din bugetul Ministerului Invatamantului din Ungaria, care a alocat 60.000.000 forinti (250.000 euro - n.r.). „In acest an, in luna septembrie, vom inaugura noua scoala pentru elevi romani, pentru care am primit de la guvernul maghiar 170.000.000 forinti (700.000 euro – n.r.) si ii asteptam pe toti copiii care doresc sa studieze la aceasta scoala noua“, a declarat Traian Cresta.

Constructia celor doua institutii de invatamant a fost propusa in cadrul comisiei interguvernamentale romano-maghiare, din care face parte si presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria.