„Proiectul QCM coincide cu noua sesiune de finantare a acestor proiecte din Fondul pentru Mediu, care va dura pana la 28 noiembrie. Acest departament va oferi consultanta tehnica si juridica necesara realizarii de proiecte si implementarii ulterioare a acestor proiecte, astfel incat sa se incadreze in standardele Uniunii Europene", a declarat Andrei Apetrei (foto), directorul QCM.

Obiectivul strategic propus in Cartea Alba pentru o Strategie Comunitara consta in dublarea, pana in anul 2010, a aportului surselor regenerabile de energie al tarilor membre ale Uniunii Europene, care trebuie sa creasca de la 6% la 12% din consumul total de resurse primare.

Astfel, cadrul legislativ din Romania a suferit schimbari in domeniul strategiei energetice. O.U.G. 196/2005 stabileste categoriile de proiecte eligibile pentru finantare nerambursabile, incluzand si utilizarea de tehnologii curate si cresterea productiei de energie din surse regenerabile.

"Saptamana trecuta, Agentia Fondului pentru Mediu a anuntat inceperea sesiunii de depunere a proiectelor pentru finantare din Fondul pentru mediu in cuantum de 90%, pentru persoane fizice si asociatii de locatari.", a declarat Claudiu Condrea, inginer special in cadrul QCM.

Citeste si:

Printre tehnologiile ce folosesc surse regenerabile de numara producerea energiei electrice cu turbine eoliene panouri fotovoltaice si microhidrocentrale, folosirea pompelor de caldura si a panourilor solare pentru producerea energiei termice. Aceste tehnologii au o larga aplicabilitate atat in domeniul rezidential, cat si in industrie.

“ Daca in cazul unei locuinte obisnuite de vacanta media lunara a cheltuielor de intretinere este de circa 400 euro lunar, in cazul unei locuinte pasive, cheltuielile pot fi mai mici de 100 de euro”, a mai explicat Andrei Apetrei.

Dupa ce in anul 2007 QCM a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ un milion de euro, cu o rata de profit de 55%, pentru anul acesta compania estimeaza afaceri de cinci milioane de euro.

Conceptul QCM a fost lansat in Marea Britanie ca un business de familie, de catre Andrei Apetrei si fiul sau, Alexandru Apetrei, fiind in prima faza un web site. Ulterior, QCM s-a diversificat, iar acum are in jur de 50 de angajati.