"In urma reevaluarii, am constatat ca am pierdut pe cele doua proiecte peste 50 de milioane de euro, bani pe care am apucat sa-i investim", a declarat Portela (foto).

Dezvoltatorul portughez a decis inghetarea investitiilor la cele trei proiecte de centre comerciale anuntate anul trecut pentru Bucuresti, Craiova si Ploiesti din lipsa de finantare. Constructia a inceput efectiv doar la mallul din Craiova, insa a fost oprita.

"Am decis oprirea constructiei la centrul comercial din Craiova, cu toate ca nivelul de preinchiriere se apropia de 60-70%. De asemenea, am amanat proiectele unde nu am demarat constructia", a explicat reprezentantul dezvoltatorului portughez, citat de NewsIn.

Bancile sunt dispuse, in actualele conditii economice, sa finanteze sub 60% din investitia necesara pentru deschiderea unui centru comercial, a adaugat Alvaro Portela. Potrivit acestuia, in conditii economice normale, finantarea bancara ar fi ajuns pana la 80% din valoarea investitiei.

"Piata este intr-o stare foarte proasta si asta nu numai in Romania. Bancile si-au redus investitiile, iar cele care isi permit inca sa investeasca se feresc totusi de proiectele de dezvoltare", a explicat reprezentantul Sonae Sierra.

Dezvoltatorul anunta la finalul anului trecut trei noi proiecte de centre comerciale in Bucuresti, in zona Titan, in Craiova si in Ploiesti. Centrul comercial din Bucuresti urma sa fie finalizat in aprilie 2011 si ar fi avut o suprafata inchiriabila de aproximativ 110.000 metrii patrati. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 600 de milioane de euro.

Sonae Sierra a intrat pe piata din Romania in prima parte a anului 2007, cand a platit 42 de milioane de euro pentru centrul comercial River Plaza din Ramnicu Valcea. Anul trecut, dezvoltatorul portughez a afisat un profit net de 67,8 milioane de euro pentru anul 2008, in scadere cu 21% fata de anul 2007, cand profitul companiei a trecut pragul de 86 milioane de euro.

Unul dintre principalii dezvoltatori de centre comerciale din Europa si America de Sud, compania portugheza este prezenta si pe pietele din Spania, Germania, Italia, Brazilia, suprafata inchiriabila a mallurilor din portofoliu ridicandu-se la 1,9 milioane de metrii patrati.