Dezvoltatorul portughez de centre comerciale Sonae Sierra a pierdut anul trecut peste 50 de milioane de euro in urma reevaluarii terenurilor si lucrarilor deja efectuate la proiectele din Ploiesti si Craiova, potrivit directorului executiv al companiei, Alvaro Portela.
"In urma reevaluarii, am constatat ca am pierdut pe cele doua proiecte peste 50 de milioane de euro, bani pe care am apucat sa-i investim", a declarat Portela (foto).

Dezvoltatorul portughez a decis inghetarea investitiilor la cele trei proiecte de centre comerciale anuntate anul trecut pentru Bucuresti, Craiova si Ploiesti din lipsa de finantare. Constructia a inceput efectiv doar la mallul din Craiova, insa a fost oprita.

"Am decis oprirea constructiei la centrul comercial din Craiova, cu toate ca nivelul de preinchiriere se apropia de 60-70%. De asemenea, am amanat proiectele unde nu am demarat constructia", a explicat reprezentantul dezvoltatorului portughez, citat de NewsIn.

Bancile sunt dispuse, in actualele conditii economice, sa finanteze sub 60% din investitia necesara pentru deschiderea unui centru comercial, a adaugat Alvaro Portela. Potrivit acestuia, in conditii economice normale, finantarea bancara ar fi ajuns pana la 80% din valoarea investitiei.

"Piata este intr-o stare foarte proasta si asta nu numai in Romania. Bancile si-au redus investitiile, iar cele care isi permit inca sa investeasca se feresc totusi de proiectele de dezvoltare", a explicat reprezentantul Sonae Sierra.

Dezvoltatorul anunta la finalul anului trecut trei noi proiecte de centre comerciale in Bucuresti, in zona Titan, in Craiova si in Ploiesti. Centrul comercial din Bucuresti urma sa fie finalizat in aprilie 2011 si ar fi avut o suprafata inchiriabila de aproximativ 110.000 metrii patrati. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 600 de milioane de euro.

Sonae Sierra a intrat pe piata din Romania in prima parte a anului 2007, cand a platit 42 de milioane de euro pentru centrul comercial River Plaza din Ramnicu Valcea. Anul trecut, dezvoltatorul portughez a afisat un profit net de 67,8 milioane de euro pentru anul 2008, in scadere cu 21% fata de anul 2007, cand profitul companiei a trecut pragul de 86 milioane de euro.

Unul dintre principalii dezvoltatori de centre comerciale din Europa si America de Sud, compania portugheza este prezenta si pe pietele din Spania, Germania, Italia, Brazilia, suprafata inchiriabila a mallurilor din portofoliu ridicandu-se la 1,9 milioane de metrii patrati.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri