Un numar considerabil de proiecte imobiliare sufera de o calitate precara, intarzieri si depasiri de costuri, din cauza lipsei unei abordari strategice, a aplicarii practicilor si a standardelor internationale pentru a gestiona eficient procesul de constructie de la faza incipienta pana la finalizare.

“Unul dintre principalele motive pentru depasirile de costuri pe parcursul procesului de constructie este lipsa prudentei si evaluarii riscurilor de la debutul proiectului, cand bugetele de dezvoltare au fost subestimate, cu provizioane limitate sau lipsa pentru cheltuieli neprevazute si sume de rezerva pentru lucrari care nu au fost detaliate in amanunt”, a declarat Resul Kilic (foto), director al departamentului de management al proiectelor si consultanta pentru constructii in cadrul King Sturge.

O problema descoperita de cei de la King Sturge la o mai multe proiecte rezidentiale si de birouri consta in instalarea de copertine solare la ferestrele orientate catre nord, o greseala tipica de proiectare, care poate fi usor evitata daca se acorda mai multa atentie intr-un stadiu timpuriu al proiectului.

„In activitatea noastra de audit a performantei pentru o serie de proiecte imobiliare am estimat o pierdere medie variind intre 10-15% din costuri, din cauza eforturilor insuficiente depuse in faza de proiectare, a lipsei unei fortei de munca si a unei conduceri calificate. Exista un potential semnificativ de a reduce costurile, cu conditia ca dezvoltatorii sa puna in capul listei calitatea, cu accent pe client si introducerea echipelor de proiect, care colaboreaza catre un scop comun si nu disparat”, a explicat Resul Kilic.

Compania de consultanta imobiliara King Sturge si-a deschis filiala in Bucuresti in anul 2006, iar departamentul de management de proiect si-a inceput activitatea in 2008.

Resul Kilic si-a inceput cariera in Germania, in domeniul arhitecturii, orientandu-se apoi catre managementul de proiect. Inainte de preluarea functiei in Romania, el a lucrat in Irlanda, avand o experienta de 10 ani in domeniul arhitecturii, managementului dezvoltarilor si consultantei pentru constructii.