Lipsa căldurii în București nu e doar inconfortabilă, ci și periculoasă. Numeroase defecțiuni suferite de rețeaua de termoficare de sub București, dar și cele peste 2000 de tone de apă fierbinte care ajung sub asfaltul capitalei fac caloriferele să fie reci și dușurile insuportabile. Dacă nu ai centrală și încă nu te-ai împrietenit cu apa fiartă în oală și dușul în lighean, atunci sănătatea ta e pusă în pericol. Chiar și așa, dacă nu vrei să ai o factură de electricitate umflată din cauza caloriferelor electrice sau a aerotermelor, cel mai probabil o să trebuiască să plătești doctorii.

Dacă locuiești în București, cel mai probabil știi cum e viața fără căldură. Nu poți face duș oricând vrei, apa e călâie (în cel mai bun caz), și pe calorifere poți să îți răcorești berile, sucurile sau sticlele de apă. Defecțiunile de la rețeaua de termoficare nu ne fac doar să simțim cum era viața acum 50 sau 500 de ani, ci ne pun în pericol sănătatea.

Adrian Marinescu, doctor infecționist și luptător în prima linie la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a explicat, pentru wall-street.ro, cum ne este sănătatea afectată de faptul că apa caldă nu ajunge în dușurile și în caloriferele noastre. El susține că defecțiunile țevilor care ar trebui să ne aducă căldura în case ne fac mai predispuși la infecțiile cu COVID-19, gripă, viroză, dar și cu infecții bacteriene.

Dacă este frig, anumite microorganisme devin oportuniste și pot să ne infecteze mai ușor. Unor virusuri și bacterii le convine o temperatură scăzută. În momentul în care nu avem încălzire în locuință, infecțiile pot apărea cu o frecvență mai mare.

- Adrian Marinescu, medic infecționist -

Probleme administrative și tevi sparte care duc la probleme de sănătate

În plus, medicul explică faptul că cei care sunt în pericol în fața dușurilor cu apă rece și a caloriferelor sloi sunt cei care sunt cei mai vulnerabili în fața COVID: bătrânii și cei care suferă de afecțiuni cronice.

O altă problemă care apare din cauza temperaturilor reci din casă este incapacitatea organismului de a se adapta unor schimbări bruște de temperatură. Dacă te plimbi pe afară înfofolit în cele mai groase haine și transpiri, atunci când ajungi în casă, te dezbraci și treci de la „cât de cald îmi e” la „cum ar fi să stau cu fularul și cu căciula în bucătărie”, corpul tău este afectat.

„Organismul nu are o capacitate atât de mare de adaptare, în special la vârstnici și la cei cu afecțiuni cronici. Adaptarea nu e corespunzătoare și pot să apară probleme de sănătate”, explică specialistul intervievat de Wall-Street.ro

În caz că nu știai, dușurile cu apă rece te pun în pericol, nu te „întăresc”

În plus, Marinescu atrage atenția și asupra dușurilor cu apă rece. Specialistul explică faptul că și dușul cu apă rece înseamnă o schimbare bruscă de temperatură.

Această schimbare bruscă duce la acutizarea unor afecțiuni cronice, în special pentru cardiaci, și chiar la anumite infectări cu virusuri care sunt oportuniste, virusuri precum cel gripal, precum virozele, dar și cu Sars-Cov-2.

- Adrian Marinescu -

Doctorul infecționist menționează totuși că, dacă nu ai căldură pentru o perioadă scurtă de timp, nu înseamnă că sistemul imunitar este foarte afectat. Problema rămâne la cei care au deja imunitatea scăzută din cauza unor boli. În acest caz, dacă ai boli cronice și mai ai și ghinionul să nu ai centrală și să depinzi de Compania Municipală Termoenergetica, ai un risc mai mare să te îmbolnăvești de COVID, gripă sau cu anumite bacterii. În plus, și formele de boală pot fi mai severe.

Totuși, de multe ori, în București nu e vorba de câteva ore fără căldură, ci de săptămâni întregi. Constant sunt mii de persoane care nu au apă caldă și, recent, a început să lipsească și electricitatea. Două persoane din conducerea ELCEN, furnizorul de căldură din București, au explicat pentru wall-street.ro faptul că defecțiunile din rețeaua de termoficare pot să pună în pericol și sistemul energetic național. Altfel spus, dacă centralele care produc energie electrică și energie termică sunt suprasolicitate, se poate ajunge la un punct în care vor trebui să fie tăiați marii consumatori, adică mall-urile și unele instituții publice. În cazuri extreme, după ele ar urma utilizatorii casnici, adică tu (dacă trăiești în București).

Care e temperatura perfectă pe care să o ai în casă?

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a spus că temperatura ideală pe care ar trebui să o ai în casă e în jur de 22 de grade.

„Dacă avem sub 20 de grade în casă, sănătatea noastră e pusă în pericol. Cu cât e mai frig, cu atât e riscul mai mare.”

În plus, un studiu publicat în 2018 de Organizația Mondială a Sănătății arată faptul că lipsa căldurii crește riscul apariției unor condiții respiratorii precum atacuri de astm. În plus, frigul afectează sistemul cardiovascular, dar și sănătatea mintală.

Experții care au realizat studiul în 2018 spun că limita de jos a temperaturii din casă ar trebui să fie de 18 grade Celsius. Dovezile colectate de experți arată că fumătorii sunt mai afectați decât nefumătorii de temperaturile scăzute din locuință.

Acest articol face parte dintr-o serie în care încercăm să înțelegem cum este viața fără apă caldă sau căldură într-o capitală europeană. Dacă știi cum e să te speli la lighean și să dormi învelit în mai multe pături, te rugăm să ne povestești experiența ta printr-un mail la andrei.petre@wall-street.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri