România a intrat în valul al patrulea al pandemiei, iar realitatea a depășit așteptările și scenariile autorităților. Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și actual consilier onorific al premierului României, a declarat că se așteaptă ca certificatul de vaccinare să fie generalizat. Prin urmare, acesta ar putea fi folosit chiar și la locul de muncă.

”Mă aștept ca certificatul de vaccinare să fie generalizat și să îl folosim, ca în străinătate, peste tot. Trebuie să fim o societate conștientă și să ne gândim și la binele celor din jurul nostru. Vaccinarea este principala soluție împotriva pandemiei, astfel încât să facem din 2022 un an de ieșire din pandemie”, a declarat Tătaru, invitat la Digi24.

În prezent, în România, mai sunt circa 19 locuri disponibile în secțiile de Terapie Intensivă, Tătaru precizând că este foarte posibil ca unele spitale să deservească exclusiv segmentului de COVID, ținând cont de numărul mare de infectări.

”Numărul de cazuri raportat zilnic este mai mic decât ceea ce avem în realitate. Nu suntem la pragul de 10.000 de cazuri noi pe zi, dar nici la 4.000 nu suntem...nu știe nimeni numărul real de cazuri. Încă avem cetățeni care se testează acasă și nu raportează dacă este pozitiv”, a adăugat fostul ministru.

Totodată, Tătaru a precizat că va urma o analiză la început de octombrie, când este așteptată o primă etapă de creștere în acest val patru, având în vedere cele două săptămâni scurse de la începutul noului an școlar.

Noi încă bagatelizăm pandemia.

Nelu Tătaru

Noi jucăm încă pe regulile de anul trecut, însă, pe lângă măsurile de protecție, mai avem ceva, și anume vaccinul. Anul trecut ne întrebam când apare vaccinul; când a venit vaccinul, ne îngrămădeam, ne certam pe rând; iar apoi totul s-a oprit”, a mai spus Tătaru.

Valul patru este valul nevaccinaților

În ciuda tuturor știrilor false, pacienții internați în secțiile de Terapie Intensivă sunt nevaccinați și au dezvoltat forme severe de boală, motiv pentru care autoritățile și medicii vorbesc despre acest nou val drept un val al nevaccinaților.

”Noi nu avem gradul de imunizare necesar, de 60-70%. Imunizarea poate fi obținută prin vaccin sau prin trecerea prin boală. Mulți dintre români aleg cea de-a doua variantă, însă trecerea prin boală nu se face individual, se face împreună cu bunici, părinți sau prieteni”, a comentat Tătaru.

Consilierul onorific insistă că românii trebuie să se vaccineze, astfel încât coronavirusul să poată deveni o boală sezonieră, asemenea gripei.

Cât despre vaccinarea antigripală, având în vedere că suntem la acest capitol, aceasta este recomandată și poate fi făcută în același timp cu cea anti-COVID, cu mențiunea ca injecțiile să fie realizate în mâini diferite.

Nu în ultimul rând, Tătaru a amintit de vaccinarea cu a treia doză, care va începe în a doua jumătate a lunii octombrie, primii pe listă fiind pacienți imunodeprimați, mai exact, cei care au comorbidități. Începând cu 2022 va fi realizată vaccinarea cu doza booster și pentru românii doritori, pentru care au trecut mai mult de 6 luni de la vaccin, pentru cei care nu mai au un nivel de anticorpi suficient de mare sau pentru cei care nu au trecut prin boală.

Sursa foto: Nelu Tătaru/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri