Oboseala cronică este o afecțiune medicală complexă caracterizată printr-o stare de oboseală severă și persistentă, care nu poate fi explicată prin vreun diagnostic medical. Oboseala este atât de pronunțată încât devine debilitantă și afectează calitatea vieții pacientului. Iată câteva soluții care te pot ajuta să ameliorezi simptomele și să îți îmbunătățești calitatea vieții.

Asigură un aport nutritiv adecvat

Alimentația joacă un rol important în gestionarea simptomelor de oboseală cronică, întrucât carențele de vitamine sau minerale pot sta la baza senzației de epuizare. Hrănește-te corect și adoptă o dietă echilibrată, care furnizează organismului toți nutrienții de care are nevoie. Include în dietă alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase, carbohidrați cu absorbție lentă și o varietate generoasă de vitamine și minerale.

Discută cu medicul despre oportunitatea administrării unor suplimente de vitamine și minerale. Pentru controlul oboselii magneziul poate fi de mare ajutor. Vitaminele din grupul B pot garanta un plus de energie și creșterea poftei de mâncare. Deficitul de vitamina D este o problemă relativ frecventă în societatea modernă, deci, monitorizează-l cu atenție!

Odihnește-te suficient

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba despre controlul simptomelor de oboseală cronică este asigurarea unei odihne suficiente. Oboseala cronică este adesea exacerbată de lipsa de somn sau de un somn de proastă calitate, care poate avea mai multe cauze:

  • ora târzie de culcare;
  • consumul de băuturi sau alimente energizante seara;
  • un mediu inadecvat pentru somn;
  • expunerea excesivă la lumina albastră a ecranelor;
  • anxietatea;
  • apneea de somn.

Pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului încearcă să stabilești o rutină zilnică, începând cu ora de trezire, orele meselor, programul de exerciții fizice și ora de culcare. Transformă dormitorul într-un mediu calm și care îndeamnă la somn și implementează obiceiuri relaxante înainte de culcare, obiceiuri care nu includ folosirea nici unui fel de ecrane.

Fă-ți un program de exerciții fizice

Poate părea contraintuitiv să faci efort fizic atunci când te simți sfârșit de oboseală, dar realitatea demonstrată științific este că sportul te ajută la creșterea nivelului de energie și la reducerea simptomelor de oboseală cronică.

Cea mai bună alegere sunt exercițiile cu intensitate redusă: mersul pe jos, preferabil prin natură, nu prin aglomerația urbană, yoga sau înotul. Încearcă să crești treptat durata și intensitatea antrenamentelor, pe măsură ce te simți mai în formă. Exercițiul fizic are avantajul de a stimula eliberarea de endorfine, ceea ce îmbunătățește starea de spirit și nivelul de energie, dar o creștere observabilă a endorfinelor începe abia după aproximativ 3 săptămâni de perseverență.

Învață să îți gestionezi stresul

Stresul cronic este o problemă frecventă a societății moderne, ceea ce poate sta la baza stărilor de oboseală cronică. Tehnicile de gestionare a stresului sunt la îndemâna oricui și pot fi folosite, în general, oricând și oriunde. Meditația, respirația profundă și relaxarea progresivă a mușchilor pot ajuta la reducerea stresului și la ameliorarea stării generale de sănătate.

Stabilește limite pentru activitățile zilnice și învață să spui NU atunci când sarcinile încep să te copleșească. Rezervă-ți, în fiecare zi, timp pentru relaxare și odihnă.

Apelează la ajutorul unui specialist

Dacă suferi de oboseală cronică și nimic din ceea ce faci nu pare să amelioreze situația, consultă un medic specialist. Acesta îți poate evalua obiectiv starea de sănătate prin intermediul analizelor și al investigațiilor medicale, pentru a exclude eventuale cauze patologice ale stării de epuizare.

Odată lămurită situația, specialistul poate propune tratamente și sfaturi personalizate pentru a te ajuta să îți îmbunătățești simptomele. Unele persoane necesită terapie cognitiv-comportamentală, de pildă, pentru gestionarea stresului și anxietății cronice, sau medicamente pentru tratamentul depresiei.

Controlul simptomelor de oboseală cronică este o nouă provocare în viața ta, dar cu un pic de organizare și voință îți poți ameliora simptomele și calitatea vieții. Nu uita că medicul este cel mai de încredere partener atunci când vine vorba despre probleme de sănătate. Contactează-l ori de câte ori ai motive de îngrijorare, nu numai pentru controlul anual periodic!

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri