Directorul onorific al INFP, prof. Gheorghe Marmureanu, a combatut la Pro TV o recomandare dintr-un ghid de protectie in caz de cutremur adresat elevilor, subliniind ca nu este bine ca acestia sa se refugieze sub bancile din clase, scrie Mediafax.

Invitat si el in emisiune, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a fost intrebat cum trebuie sa reactioneze oamenii in momentul in care incepe un cutremur.

"In primul rand, eu cred ca va trebui sa ne lasam pe jos", si-a inceput Arafat raspunsul, dupa care a completat ca, potrivit unui material cu recomandari ce i-a fost dat de profesorul Marmureanu, recomandarile ar fi "nu te duci sub un obiect, ci te duci langa un obiect, te intinzi pe jos si astepti".

In acest context, in emisiune a fost adus in discutie ghidul "Educatia si protectia elevilor in caz de cutremur", elaborat si distribuit de autoritati, in care elevilor li se recomanda, printre altele, sa se refugieze sub banca sau sub masa.

Directorul onorific al Institutului National de Fizica Pamantului (INFP), prof. Gheorghe Marmureanu, a spus ca, in opinia lui, nu este bine sa te refugiezi sub banca sau sub masa atunci cand incepe un cutremur, dat fiind riscul de a cadea tavanul.

O polita PAD te asigura in...
Citeste si: Ai polita PAD de locuinta? Aceste "greseli" iti pot anula despagubirea

"Daca esti elev sau daca esti cumva in pat, noaptea, si cade planseul cand esti sub banca, planseul distruge banca si o duce pana la pamant si capul omului il face...", a explicat Marmureanu.

Dr. Raed Arafat a precizat ulterior ca, din pricina unor astfel de controverse, autoritatile urmeaza sa stabileasca foarte clar mesajele privind protectia in caz de cutremur ce urmeaza sa fie comunicate, pe scara larga, populatiei.

"Si eu stiam, la un moment, ca trebuie sa ma duc sub un obiect. Acum, dansul (prof. Marmureanu - n.r.) vine si imi spune: nu. Uita-te aici ce se spune, e un material care spune mai bine sa nu te duci sub un obiect, ci langa el", a adaugat el.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a mai spus ca mesajele care vor ajunge la populatie reprezinta "rolul" unei comisii care se ocupa de reactia in caz de cutremur si din care fac parte oameni cu experienta si in comunicare, urmand sa fie luata in considerare si experienta tarilor unde frecventa seismelor este mai mare decat in Romania.

In lipsa unor masuri...
Citeste si: PMB: Truse de prim-ajutor pentru locatarii blocurilor cu risc seismic

"Nu va fi o comisie care va produce un lucru si va tacea. Va fi un lucru care va fi continuu si ajustabil", a precizat demnitarul.

Raed Arafat a mai spus ca populatia s-ar putea obisnui cu mesaje "clare si linistite" legate de cutremure asa cum se intampla in cazul celor de tipul "nu mancati sare, nu exagerati cu grasimile".

"Ceea ce trebuie sa facem acum este sa incepem un proces continuu care sa faca toata lumea constienta ca acest lucru (un cutremur de magnitudine mare - n.r.) este posibil oricand. Nu este nici maine, nici poimaine, nici raspoimaine, nimeni nu stie. Nu este un motiv de panica, dar trebuie sa fim pregatiti si sa stim cum sa actionam. Aici nu vorbim numai de omul de rand, vorbim si despre copii in scoala, vorbim despre profesorii copiilor din scoala, de institutii, de autoritati, de spitale, care sa stie cum sa reactioneze si vorbim de pregatirea noastra pe parcurs", a mai spus secretarul de stat.

Cu acelasi prilej, dr. Arafat a admis ca, pana acum, "comunicarea (legata de cutremure - n.r.) a scartait foarte mult".
"Chiar au fost mesaje daunatoare transmise", a adaugat el, subliniind ca "pe partea de educatie putem face inca mult mai mult".

Cutremur in zona Vrancea in a...
Citeste si: Cutremur in zona Vrancea in a doua zi de Craciun

Ulterior, in emisiune s-a revenit la subiectul recomandarilor in caz de seism, iar Raed Arafat a spus, legat de refugierea sub banca sau sub masa, ca aceasta a fost parerea unor experti.

"Unii experti au zis ca asta e bine", a spus secretarul de stat, potrivit caruia, la modificarea sau imbunatatirea mesajelor, vor putea fi luate in calcul opiniile mai multor voci autorizate.

Sursa foto: Contul de Facebook al "Dupa 20 de ani"

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
42 ani de la cutremurul din 1977: 1 MIL. locuinte ar fi afectate azi