Noul pachet de baza introduce consultatiile multidisciplinare de specialitate in ambulatoriu pentru pacientii cu afectiuni complexe, astfel incat acestia sa beneficieze de evaluarea starii de sanatate de la mai multe echipe de specialisti, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul a precizat ca o "noutate extraordinara" a pachetului de baza este introducerea consultatiilor multidisciplinare de specialitate in ambulatoriul integrat pentru pacientii cu afectiuni complexe, astfel incat ei sa beneficieze de evaluarea starii de sanatate de la mai multe echipe de specialisti, scrie Mediafax.

De asemenea, el a precizat ca in ambulatoriul de specialitate sunt disponibile examinari paraclinice variate si au fost introduse noi tipuri de analize, teste speciale pentru bolile autoimune si teste pentru boli endocrine, toate aceste analize nefiind sustinute in prezent din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

"S-a introdus un set de proceduri medicale care pot fi efectuate in ambulatoriul de specialitate, o gama larga de explorari functionale si imagistica", a declarat Nicolaescu.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Adrian Pana a explicat ca doar categorii restrande se pacienti vor beneficia de consultatii multidisciplinare.

Citeste si:
Ministerul verifica clinica unde un copil a intrat in coma dupa...
Ministerul Sanatatii:...

"Putem lua un exemplu foarter concret: diabeticul care are complicatii oftalmologice, neurologice, cardiologice, renale. O data pe an, se asigura o consultatie multidisciplinara in care echipa sta impreuna si discuta cazul respectiv, consulta pacientul intr-un mod comprehensiv. Oftalmologul, neurologul, diabetologul stau la masa si discuta cazul respectiv, in ambulatoriu", a explicat Pana.

Intrebat daca va fi timp pentru asigurarea unor consultatii de acest tip, secretarul de stat a precizat ca nu toti diabeticii sunt diabetici cu complicatii si ca pacientii vor fi "prioritizati".

"Vor fi prioritizati cei care au complicatii vitale si care vor putea beneficia cu adevarat de un asemenea consult, pentru ca nu orice cardiac mai are si o multime de alte afectiuni care ii pot periclita sanatatea. Vorbim de prioritizarea unui grup de 10-20 la suta de pacienti cu asemenea, boli, care, daca nu sunt tratate in mod integrat, pot sa aiba un impact foarte, foarte grav in mortalitate sau in dizabilitate. Va fi specificat foarte clar in norme cum se efectueaza aceasta consultatie multidisciplinara. Pacientul va fi informat", a mai spus Pana.

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica, duminica, pachetul minimal de servicii de sanatate si pachetul de baza.

Citeste si:
Pacienta din Suceava suspecta de infectie cu coronavirus nu este...
Pacienta din Suceava suspecta...

Eugen Nicolaescu a subliniat ca proiectul prevede "in mod deosebit" trecerea de la medicina spitaliceasca la cea prespitaliceasca si de prevenire si depistarea precoce a bolilor, pentru a "descarca" spitalele de servicii nejustificate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Victor Costache a primit aviz negativ dupa audierile din Parlament
Setari Cookie-uri