Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca raportul MCV prezentat miercuri este mai bun decat cel de anul trecut, fiind facute 18 recomandari, dintre care sase pentru MJ, privind, printre altele, desfiintarea instantelor si parchetelor mici si dezvoltarea Strategiei nationale anticoruptie, scrie Mediafax.

Robert Cazanciuc a spus ca in raport a fost apreciat angajamentul Guvernului in revizuirea Constitutiei.
"Este apreciat angajamentul Guvernului de a asigura conformitatea procesului de revizuire a Constitutiei cu normele europene, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Venetia", a adaugat ministrul Justitiei.

Cazanciuc a precizat ca in raport sunt 18 recomandari, dintre care sase pentru Ministerul Justitiei, intre acestea fiind si cele care vizeaza desfiintarea instantelor si parchetelor mici sau dezvoltarea strategiei Nationale Anticoruptie.

"Sunt 18 recomandari cu accent pe reforma si independenta justitiei, integritate si combaterea coruptiei (...) Sase dintre acestea se refera la Ministerul Justitiei: restructurarea curtii judiciare, in sensul desfiintarii instantelor si parchetelor mici; punerea la dispozitia sistemului juridiciar a instrumentelor necesare unei bune functionari; publicarea hotararilor judecatoresti; identificarea solutiilor necesare in procesul de valorificare a bunurilor confiscate; dezvoltarea Strategiei nationale anticoruptie", a spus Robert Cazanciuc.

Ministrul a adaugat ca, dupa o prima evaluare a Raportului de tara, Comisia Europeana a constatat ca Romania a obtinut progrese in numeroase domenii de la precedentele evaluari, iar sistemul judiciar a "mentinut un puternic trend pozitiv".

Citeste si:
Daniel Constantin si-a anuntat demisia din Pro Romania
Daniel Constantin si-a...

"Se poate spune ca in acest an Romania a obtinut un raport mai bun decat anul trecut. Un element important din acest raport este revenirea la structura anterioara de evaluare bazata pe cele patru benchmark-uri, fiind eliminate recomandarile politice referitoare la statul de drept", a mai spus Cazanciuc.

Ministrul a mai aratat ca in raport este subliniata sustinerea Executivului, prin alocarea mai multor resurse, pentru institutiile cu competente in prevenirea si combaterea conflictului de interese si a coruptiei, respectiv Agentia Nationala de Integritate, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie.

Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului MCV, ca exista inca ingrijorari legate de independenta justitiei in Romania, el subliniind ca modificarile la Codul penal au generat "ingrijorari majore" in legatura cu capacitatea de combatere a coruptiei.

In plus, premierul Victor Ponta considera ca raportul MCV prezentat de catre Comisia Europeana releva ca Romania a facut progrese importante si substantiale, indiferent de "interpretarile si speculatiile politice".

Citeste si:
Mihai Tudose ii cere lui Ponta sa demisioneze de la sefia Pro Romania
Mihai Tudose ii cere lui...

"Am vazut raportul MCV. Indiferent de interpretarile politice care, evident, nu vor lipsi, am vazut ce a spus purtatorul de cuvant al Comisiei Europene - Romania a facut progrese importante si substantiale. Suntem in continuare, din punctul de vedere al Comisiei, complet pregatiti sa intram in Spatiul Schengen, decizia va fi, sigur, una pur politica a statelor membre", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Cu cat estimeaza Comisia Europeana ca va creste economia Romaniei