Serviciile medicale vor fi acordate, din 1 septembrie, doar cu cardul de sanatate asiguratilor carora le-a fost emis, astfel ca persoanele care nu l-au primit trebuie sa il solicite de la casele de asigurari de sanatate de care apartin, luni fiind inca neridicate aproximativ 300.000 de carduri.

Serviciile medicale vor fi acordate, din 1 septembrie, doar cu cardul de sanatate asiguratilor carora le-a fost emis, astfel ca persoanele care nu l-au primit trebuie sa il solicite de la casele de asigurari de sanatate de care apartin, luni fiind inca neridicate aproximativ 300.000 de carduri.

Incepand de marti, cei care au cardul de sanatate emis si au nevoie de un serviciu medical care nu reprezinta o urgenta trebuie sa mearga la medic cu acest document. Asiguratii carora nu le-a fost emis cardul vor beneficia in continuare de servicii, dupa ce medicul va vedea in sistem ca nu le-a fost eliberat documentul, fara a avea nevoie de adeverinta de la casa de asigurari de sanatate de care apartin, scrie Mediafax.

"Atat timp cat cardul este intre Imprimerie si Posta, intre Posta si domiciliu, intre Posta si Casa mi se pare normal ca pacientul sa primeasca serviciile medicale atunci cand are nevoie de ele. Il consideram card emis in momentul in care cardul a ajuns la cetatean sau cardul, din diverse motive, s-a intors la casa de asigurari", a explicat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Pe de alta parte, sunt carduri de sanatate emise si distribuite prin Posta care insa nu au ajuns la destinatari intrucat acestia nu au fost gasiti. Acestea au fost returnate caselor de asigurari, insa titularii nu au mers sa le ridice, chiar daca, in unele cazuri, au primit si sms-uri de atentionare. Acesti asigurati nu vor primi servicii medicale din 1 septembrie, in absenta cardului.

Citeste si:
Utilizarea cardului de sănătate este suspendată până la 30 septembrie
Cardul de sănătate nu va fi...

Luni, la casele de asigurari mai erau de ridicat 300.000 de carduri. In Bucuresti, peste 70.000

La Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) luni mai erau neridicate 71.926 de carduri de sanatate. Purtatorul de cuvant a CASMB, Cristina Calinoiu, a declarat, luni, ca incepand din 25 august si pana in prezent doar 624 de persoane s-au prezentat la sediul institutiei din strada Vasile Lascar din Capitala pentru a-si ridica actele, in pofida anuntului facut de presedintele CNAS, potrivit caruia din 1 septembrie utilizarea cardului devine obligatorie pentru toti asiguratii.

”In sediul din strada Vasile Lascar toata saptamana trecuta s-au prezentat doar 624 de persoane, fata de inceputul lunii mai, cand aveam peste o mie de prezentari aproape zilnic. Astazi (marti -n.r.), 90 de persoane au venit sa isi ridice cardul, iar la sediul CASMB din strada Titeica au fost depuse in jur de 200 de cereri online sau in scris pentru riricarea cardului”, a declarat Calinoiu.

Asiguratii care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate vor depune o cerere in scris la casa de asigurari, in care vor mentiona motivele refuzului si vor restitui cardul de sanatate, in cazul in care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acesti asigurati in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate cu termen de valabilitate trei luni. Adeverinta nu trebuie sa ramana la furnizorul de servicii medicale, ci va fi prezentata ori de cate ori asiguratul solicita un serviciu.

Cardul de sanatate se elibereaza automat pentru cetateni la implinirea varstei de 18 ani sau la dobandirea calitatii de asigurat. "Noi generam comenzi, nu trebuie nimeni sa se duca la casa sa spuna ca a implinit ieri 18 ani sau ca de ieri are asigurare medicala", explica Ciurchea. Cei care nu mai platesc asigurarea de sanatate, dupa trei luni, au card, dar nu mai este valid. Furnizorii de servici medicale trebuie sa verifice calitatea de asigurat si situatia cardului de sanatate pe site-ul CNAS. Asiguratii care au pierdut sau deteriorat cardul trebuie sa mearga la casa de asigurari sa depuna o cerere pentru eliberarea unui duplicat si sa plateasca 15,5 lei. Duplicatul va fi primit de asigurat tot prin Posta.

Citeste si:
Sondaj: 2 din 3 români ar plăti mai mult pentru servicii medicale...
Sondaj: 2 din 3 români ar...

Presedintele CNAS a atras atentia ca orice furnizor de servicii medicale care va pastra la el cardul de sanatate al asiguratului si va folosi codul de acces risca dosar penal. Nimeni nu are voie sa pastreze si sa utilizeze cardul in locul titularului, a subliniat el. Totusi, pentru persoanele cu afectiuni psihice pentru care a fost numit un reprezentat legal de catre autoritatea competenta se utilizeaza cardul acestuia din urma. Totodata, sunt scutiti de utilizarea cardului detinutii, persoanele aflate in arest preventiv, cat si toti cei internati in spitalele de maxima siguranta, chiar daca le-a fost eliberat documentul.

Pana in prezent, au fost tiparite aproximativ 15 milioane de carduri si activate peste 8,7 milioane, iar cardul de sanatate este activat atunci cand asiguratul solicita un serviciu medical. Anual, aproximativ sase milioane de asigurati acceseaza sistemul de sanatate. In luna iulie, au fost acordate 13.419.279 de servicii medicale, dintre care 8.864.438 cu card. Fara card au fost acordate 2.428.168 de servicii pentru persoane peste 18 ani si 2.126.673 pentru cele sub 18 ani.

Din 1 mai, cardul national de sanatate trebuia sa fie unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Intrucat nu toti asiguratii au intrat in posesia cardului, CNAS a decis ca serviciile medicale sa fie acordate, o perioada, atat cu cardul, cat si fara. Dupa 1 mai, au fost inregistrate o serie de probleme, pe de-o parte pentru ca asiguratii care nu intrasera in posesia cardului au format cozi la casele de asigurari pentru a-si ridica documentul si, pe de alta parte, la activarea cardului in cabinetele medicilor.

Aproape 1.000 de persoane au asteptat la coada, in 4 mai, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti pentru a-si lua cardul de sanatate sau o adeverinta, dupa ce medicii de familie le-au spus ca din 1 mai nu vor mai fi primiti in spitale fara acesta. Totodata, mai multi medici de familie au reclamant ca validarea cardului este greoaie, iar sistemul se blocheaza frecvent. De aceea, in primele zile din mai, unii medici de familie au avut nevoie si de patru ore pentru a consulta trei pacienti, dupa cum au semnalat acestia.Potrivit CNAS, cardul national de sanatate permite, prin inregistrarea fiecarui serviciu medical acordat, un control mai bun al utilizarii fondurilor din sanatate.

Citeste si:
Obligativitatea purtării măștii în exterior ar putea fi reintrodusă...
Grecia se gândește la noi...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri