Victor Grigorescu, ministrul Energiei a anuntat, pe contul sau de Facebook, un plan de scurtare a perioadei de care are nevoie o locuinta pentru a se conecta la reteaua electrica. Practic, un roman are nevoie de peste jumatate de an pentru primirea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare. Romania se afla pe penultimul loc in Europa din acest punct de vedere, fiind devansata doar de Ungaria.

„Conform Bancii Mondiale, perioada de conectare la reteaua de electricitate in Romania este de 182 de zile. Suntem pe penultimul loc in Europa si acest fapt produce frustrarea cetateanului si alunga potentialii investitori”, potrivit unei postari pe Facebook a lui Grigorescu.

Drept urmare, Grigorescu a adaugat ca, impreuna cu companiile de distributie a energiei eletrice, respectiv Enel (Italia), Electrica, E.ON (Germania) si CEZ (Cehia), a fost inceput un proiect „ambitios” de scurtare a acesti perioade. Totusi, Grigorescu nu precizeaza cu cat de mult ar putea fi redusa aceasta perioada.

„Ne vom axa in primul rand pe procedurile birocratice”, a adaugat Grigorescu.

In luna aprilie, Grigorescu afirma, intr-un interviu acordat Agerpres, ca este nevoie de 60 de zile calendaristice pentru a obtine permise, autorizatii de constructie, 10 zile calendaristice pentru a transmite documentatii si 40 de zile pentru a incheia diverse contracte.

Tara Durata de racordare la reteaua electrica (zile)
Ungaria 252
Romania 182
Cipru 137
Polonia 133
Bulgaria 130
Italia 124
Slovacia, Malta 121
Olanda 110
Spania, Letonia 107
Lituania 95

Potrivit celor mai recente date disponibile, sfert de milion de locuitori ai Romaniei, adica 1,3% din totalul cetatenilor inregistrati, nu au inca acces la electricitate. Estimari mai vechi ale autoritatilor indicau un cost de 11.000 de lei/gospodarie pentru racordarea la reteaua de electricitate, proces care ar fi trebuit sa se incheie in anul 2016. In total, la nivelul tarii, valoarea investitiei in acest proiect ar fi de peste 1 miliard de lei (227,2 milioane de euro).

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri