Se vorbeste din ce in ce mai mult de exodul medicilor romani si problemele din sistemul de sanatate. Oare sunt suficient de motivati si pregatiti pentru aceste provocari viitorii medici? Vor alege sa munceasca in Romania sau vor pleca in alte tari mai dezvoltate? Citeste in continuare ce a raspuns la aceste intrebari Miron Tiganas, student al unei facultati de medicina din Romania.

In urma cu 4 ani, Miron Tiganas a fost admis la Facultatea de Medicina a Universitatii “Transilvania” din Brasov.

“Ca orice student m-am documentat inainte sa aplic la o facultate. Acum stiu ca exista si programe de studii la medicina foarte bune la privat, doar ca in acel moment nu stiam de ele. Apoi, invatamantul privat nu este subventionat si nu-mi permit sa dau atatia bani”, a spus Tiganas.

Studentul la medicina sustine ca pasii pe care trebuie sa-i urmeze pana va ajunge sa munceasca in domeniu sunt complicati si uneori se ivesc si cateva bariere.

“Termini un program de studii de medicina si capeti diploma ta de licenta in medicina care este emisa de Ministerul Educatiei, apoi dai examenul de rezidentiat care este organizat de Ministerul Sanatatii si intri in rezidentiat, unde esti si platit. Iti termini rezidentiatul si dai examenul de specializare si tot nu poti practica, trebuie sa te duci la Colegiul Medicilor din Romania, pentru ca ei emit un certificat de libera practica”, a povestit Miron.

Un rezidentiat in Romania nu este o optiune pentru Miron, el si-ar dori cel mai mult sa urmeze acest program in Germania. El sustine ca acolo rezidentiatul dureaza pana in acel moment in care demonstrezi ca ai insusit competentele si aptitudinile necesare specializarii alese.

“Examenul de rezidentiat romanesc, sa fim sinceri, nu-ti testeaza nicio competenta in afara de cea de a putea juca Memory mai avansat. Doua carti tocite si 600 de grile“, a mentionat studentul.

student la medicina

Impreuna cu alti doi colegi de facultate, Miron isi doreste sa se formeze din punct de vedere profesional in strainatate si apoi sa se intoarca in Romania sa deschida o clinica cu scop caritabil.

Deficitul medicilor in spitale se simte cel mai mult in orasele mai mici din tara. Cei mai multi doctori aleg sa profeseze in orase dezvoltate, in spitale dotate cu aparatura necesara. Dupa parerea lui Miron, un student nu ar vrea sa munceasca intr-un spital din orasele mai mici pentru ca nu este suficent stimulat.

“Nu este platit in plus acel medic care decide sa paraseasca viata de la oras si sa se duca undeva intr-o localitate oarecare si sa practice medicina. Am vazut exemple de cazuri fericite in care administratia publica a construit case medicilor care au ales sa practice acolo”, a spus Tiganas.

Studentii ar prefera sa munceasca intr-o unitate medicala privata, dat fiind ca infrastructura este mai buna decat in spitalele publice. Insa, spitalele private angajeaza mai mult doctori care au deja o experienta in spate, asa ca mare parte dintre absolventii de rezidentiat ajunge in sistemul de sanatate public.

In luna martie a acestui an, Miron Tiganas a reprezentat pentru prima data Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania la o dezbatere pe Ordonanta de Urgenta 79 privind reforma in Sanatate, promovata in mandatul fostului ministru tehnocrat, Vlad Voiculescu. A fost prima data cand pararea studentilor a fost ascultata in privinta unor astfel de decizii.

“Tanarul student vine cu idei noi, cu inovatie, cu forta si se izbeste de conservatism, asta e un dintre motivele pentru care eu am sustinut in parlament OUG 79, pentru ca introduce niste criterii transparente de concurs”, a spus studentul la medicina.

Dupa parerea lui, o buna parte din deficitul sanitar vine si din cauza managementului defectuos, pentru ca fiecare ar trebui sa aiba ocazia de a demonstra aptitudinile manageriale si un spital are nevoie de o persoana specializata in management.

Cateva din provocarile zilnice ale unui student la medicina pot fi lipsa flexibilitatii programului de studii si modul de invatare. “Nu ne spune doar ce sa invatam, ci si cum, ceea ce nu cred ca-i place sa auda vreunui student”, a adaugat Miron.

Vestea buna e ca, o parte din studentii care vor sa plece sa-si continue studiile in strainatate au in plan sa se intoarca in tara pentru a imbunatati sistemul de sanatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri