Romania are nevoie de un sistem integrat de avertizare si alarmare a populatiei, care sa permita in timp scurt actionarea unui numar mare de sirene, fiind nevoie de cresterea numarului de echipamente, astfel incat gradul de acoperire al teritoriului reiesit din studiile de audibilitate sa creasca semnificativ au conchis reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) in urma exercitiului national de protectie civila - PROCIV 2017.

"La nivel national exista 7.713 astfel de mijloace tehnice de alarmare, dintre care 6.680 de sirene au fost actionate in cadrul exercitiului.
Din punct de vedere al actionarii centralizate, 2.415 dintre sirenele functionale pot fi comandate din dispeceratele inspectoratelor pentru situatii de urgenta, iar 3.630 mijloace necesita declansare locala", se arata in raportul prezentat, sambata, de seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat si de prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu, informeaza News.ro.

Ei au precizat ca principalele concluzii care au reiesit in urma acestui exercitiu vizeaza nevoia implementarii unui sistem integrat de avertizare si alarmare a populatiei, care sa permita in timp scurt actionarea unui numar mare de sirene si transmiterea prin intermediul acestora a mesajelor de tip voce cu recomandarile pentru populatie.

De asemenea, comunicatia intre echipamentele de avertizare si de alarmare este de preferat sa fie asigurata prin mai multe medii (radio, fir, GSM si Internet), considera reprezentantii IGSU.

Din totalul de 6.680 de sirene actionate pe timpul exercitiului, aproape 10 la suta (635) au prezentat defectiuni tehnice, potrivit raportului.

Astfel, numarul sirenelor functionale a fost de 6.045, dintre care 2.643 au fost verificate de personalul ISU, iar 3.402 au fost raportate de autoritatile locale.

Pe de alta parte, 1.033 de sirene (13 la suta dintre sirenele existente) nu au putut fi actionate pe timpul exercitiului, din lipsa personalului.

Referitor la timpul de raspuns in cazul actionarii centralizate a sirenelor, acesta a fost de doua minute, iar pentru cele cu actionare locala a fost de 12 minute.

IGSU a declansat, intre 18 si 21 aprilie, la nivel national, mecanismul de instiintare a autoritatilor privind iminenta producerii unor evenimente deosebite si au fost actionate echipamentele de avertizare/alarmare a populatiei.

Timp de patru zile au fost verificate atat fluxurile de transmitere a mesajelor de instiintare catre autoritati, cat si modul de functionare a sirenelor existente la nivelul comunitatilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri