Noile sporuri pentru bugetari ar putea intra in vigoare chiar de la 1 ianuarie 2018. De aceste sporurile vor beneficia functionarii publici, dar si personalul contractual din administratia centrala. Nu sunt inclusi in aceasta Hotarare bugetarii din institutiile locale.

Pentru ca un job sa fie considerat loc de munca in conditii periculoase/vatamatoare, e nevoie de prezenta a cel putin doi factori de risc dintre urmatorii factori:

  • existenta factorilor nocivi si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului;
  • intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
  • durata de expunere la actiunea factorilor nocivi;
  • existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, care determina un risc de imbolnavire sau de accidentare;
  • structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca;
  • existenta unor conditii de munca, care pot duce la uzura prematura a organismului.

Proiectul arata ca personalul din institutiile publice sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor ar putea beneficia si de urmatoarele categorii de sporuri:

  • spor pentru conditii deosebite de munca vatamatoare/periculoase - de pana la 35%;
  • sporul pentru conditii deosebit de periculoase - de pana la 75%;
  • sporul de izolare si pentru conditii deosebite de munca reprezentate de izolare datorata activitatii desfasurate in localitati amplasate la altitudine, care au cai de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate, in punctele de frontiera amplasate in afara localitatilor sau de activitatea desfasurata in conditii de radiatii si altele asemenea stabilite de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor - de pana la 20%.

Angajatii Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” si ai comisariatului Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii“ din cadrul Garzii Nationale de Mediu, care isi desfasoara activitatea in teritoriul rezervatiei, ar putea primi un spor de izolare de pana la 20% din salariul de baza.

Managerii de spitale au facut...
Citeste si: Managerii de spitale, coada la Guvern, pentru a discuta cu premierul

Bugetarii din Aviatia civila, agricultura, protectia mediului si Curtea de Conturi pot beneficia si de: sporul pentru conditii grele de munca, de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective si de sporul de pana la 20% din salariul de baza, pentru personalul care lucreaza in zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate.

Sursa foto: Shutterstock/Zsido