Diana Velicu este medic stomatolog si, de curand, primul roman admis in programul de rezidentiat in ortodontie si ortopedie dento-faciala al UCLA, unul dintre cele mai bune programe de acest gen din lume. Va studia 3 ani, va avea acces la profesori de top, cazuri extrem de rare si va capata o experienta unica pe care si-ar dori sa o aduca in Romania. Nu poate, insa, pentru ca specializarea sa nu va fi recunoscuta aici, unde s-ar intoarce sa fie un simplu medic stomatolog. Si mai sunt multe alte motive pentru care intoarcerea acasa nu este o optiune, cel putin pe termen mediu.

In urma cu doi ani, Diana a decis sa continue studiile in SUA si a aplicat la 17 programe, desi tinta ei clara era acest rezidentiat la UCLA, unde nu mai fusese admis niciun roman, pana acum. A primit mai multe raspunsuri pozitive, insa este convinsa ca programul ales o va ajuta sa isi indeplineasca planurile de viitor.

Aplicatia a insemnat 4 examene, dintre care 2 chiar la universitate, un dosar de aplicatie cu scrisoare de intentie, recomandari de la profesori si decanul facultatii din Romania, CV si taxe de zeci de mii de euro. Pentru americani, pe langa convertirea notelor in sistemul lor, a contat foarte mult pe ce loc a terminat Diana facultatea, unde s-a situat din totalul studentilor.

Ce solutii de finantare a putut accesa?

Costurile totale ale acestui program sunt de peste 300.000 de dolari, jumatate dintre acestia fiind deja achitati, cu ajutorul economiilor facute si a unor credite de nevoi personale. Din pacate, Diana Velicu nu a fost eligibila pentru accesarea de credite de studii in Romania, in principal pentru ca nu va putea lucra pe perioada rezidentiatului la UCLA, motiv pentru care bancile locale au considerat ca nu va putea sa isi ramburseze imprumutul.

Astfel ca, pentru a doua parte din suma, Diana a lansat o campanie de fundraising, la indemnul colegilor din strainatate, desi aceasta abordare nu este foarte populara in Romania.

“Initial am fost reticenta, ma gandeam ca o sa primesc multe critici. Dar am fost incurajata de colegi si prieteni din alte tari, unde se practica strangerile de fonduri si am primit multe feedbackuri bune si incep sa se stranga bani. A fost o solutie alternativa, dupa ce am incercat la numeroase banci sa obtin credite de studii. Este vorba si o discordanta intre timeline-ul de plati impus de UCLA si cel in care por accesa eu finantare. Voi putea sa accesez un credit in SUA, dar din al doilea an”, a explicat tanara.

Astfel, din al doilea an de rezidentiat va imprumuta in SUA in jur de 200.000 de dolari, o suma impresionanta, dar necesara. Pe langa costurile programului, de 320.000 de dolari, mai exista si alte chieltuieli, precum asigurare de viata, de malpraxis si cele de trai, pentru care Diana economiseste deja din munca de la cabinetul de medicina dentara.

Dupa aceasta investitie consistenta in studii si 3 ani intensi la un program de rezidentiat de top, oricat de mult ar vrea sa se intoarca acasa, Diana Velicu are un impediment major: studiile sale din SUA nu vor fi recunoscute aici, asa ca s-ar intoarce sa fie un simplu stomatolog.

“Este trist, pentru ca acolo voi studia la un nivel foarte inalt, voi invata sa tratez patologii rare, care acum sunt in lasate in stand-by de medici depasiti de situatie. Eu voi fi capabila sa le rezolv, cu educatia de acolo, dar diploma mea nu va fi recunoscuta. Ca sa profesez ca specialist in ortodontie in Romania trebuie sa fac specializarea aici, inca o data”, a povestit Diana Velicu, in emisiunea Inspiratie in Business.

Nu crede ca sunt sanse mari ca, in viitorul apropiat, acest decalaj intre SUA si Europa sa fie recuperat. Insa, chiar daca nu va putea sa profeseze in Romania la nivelul la care isi doreste, tanara si-a propus sa dezvolte anumite cursuri, programe, prin care sa faciliteze accesul la informatiile de acolo tinerilor studenti si rezidenti din Romania. Si, de ce nu, chiar un concept nou de ortodontie pura. “Sunt foarte diferite practicile in Romania si SUA, mi-ar placea sa pot sa contribui la dezvoltarea unui asemenea proiect. Ar fi ceva nou, nu s-a mai facut pana acum in Romania. Sunt destui medici care fac programe in SUA, mai scurte, care si-au facut specializarea aici si isi dezvolta cunostintele, insa nu la nivelul pe care il voi accesa in 3 ani la UCLA”, explica Diana.

"Ne lipseste in tara siguranta zilei de maine"

Asadar, Diana Velicu va fi inca unul dintre tinerii valorosi ai Romaniei care pleaca in cautarea unui viitor mai bun, in strainatate. Si care aleg sa ramana in alta tara, nu pentru ca nu mai vor sa vina acasa, ci pentru ca le lipsesc aici lucruri esentiale.

In cazul ei, pe langa nerecunoasterea specializarii la o universitate de top, mai sunt si alte obstacole.

“Nesiguranta zilei de maine este un aspect esential. Lucrurile se schimba de la o zi la alta, nimeni nu poate sa ne asigure ca va fi bine sau la fel cand ne intoarcem. De asemenea, nivelul de salarizare este diferit de cel din tarile dezvoltate. Dupa ce stai ani buni in facultate si apoi la specializare, investesti bani si in tara primesti un salariu mult mai mic. Sunt si persoane care s-au intors, au tot respectul meu si ii admir pentru lupta pe care o duc. Sper sa pot sa fac si eu candva acelasi lucru, dar aceste blocaje nu ma ajuta deloc”, a povestit tanara, care a primit recent premiul pentru cel mai bun student din Romania la gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate.

Diana crede ca tinerii pot schimba Romania, daca isi unesc fortele si isi propun sa valorifice potentialul fantastic al tarii noastre.

“Exista o lupta interioara permanenta: sa plec, sa nu plec? Daca plec, sa ma intorc sau nu. Sunt convinsa ca multi tineri rezoneaza cu ce spun. Cred ca pentru a face o schimbare reala, este nevoie sa ne luptam sa schimbam ceva. De fiecare data cand am reprezentat Romania in afara tarii am facut-o cu mandrie si voi continua la fel. Ma bucur ca exista oameni care cred in schimbare, care lupta sa demonstreze ca nu suntem ultimii in toate ierarhiile. Si mai cred ca trebuie sa invatam sa ne valorificam singuri si apoi sa asteptam sa ne valorifice altii”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri