Dan Grigorescu, seful sectiei de chirurgie plastica si reconstructiva de la Spitalul Judetean de Urgenta din Brasov, scrie, pe pagina sa de Facebook, ca "Nu mai au de trecut decat cateva zile pana la explozia aproape atomica de frustrari si acuzatii din sistemul de sanatate publica privind salariile nete care au scazut multora, desi Guvernul le-a crescut tuturor. O himera, ce mai...". Angajatii din sistemul sanitar urmeaza sa primeasca, pe 15 aprilie, primele salarii dupa intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii si a noului regulament al sporurilor. Medici si asistenti medicali consultati de HotNews.ro sustin ca veniturile lor nete urmeaza sa scada.

Postarea medicului Dan Grigorescu pe Facebook:

"Nu mai au de trecut decat cateva zile pana la explozia aproape atomica de frustrari si acuzatii din sistemul de sanatate publica privind salariile nete care au scazut multora, desi Guvernul le-a crescut tuturor. O himera, ce mai... (HIMERA, himere, s. f. - Inchipuire fara temei, fantezie irealizabila; iluzie, fantasma - DEX)
Nu mai sunt decat cateva zile pana cand celor care se simt la adapost de o astfel de „grozavie” (adica medicii sau asistentii medicali) le vor fi mai mult decat evidente doua adevaruri grave la modul absolut:
1. primul, ca tot ceea ce au primit „in plus” nu e atat de mult pe cat se declama in discursul guvernamental (asta pentru ca nici lor nu li se dau decat drepturi „ciuntite”);
2 al doilea, ca binele lor este cladit pe sacrificiul celorlalti membri ai echipei (infirmiere, brancardieri, farmacisti, biologi, chimisti, psihologi clinicieni, alaturi de care se vor regasi chiar si anumite categorii de medici si asistenti medicali)!

In opinia mea, aceste nemultumiri ale poporului din sanatatea publica (care vor avea legatura nu doar cu banii mai putini primiti pentru aceeasi munca prestata, cat, mai ales, cu sentimentul ca esti „prostit pe fata”) vor determina proteste in cele mai diferite forme, cunoscute sau necunoscute, imaginabile sau neimaginabile.

Mai curand neimaginabile. Tot precum o himera!

In acest caz, pentru conducatori, himera se va intrupa din multele componente ale norodului sanitar, care satul de minciuni, se va transforma in monstrul din mitologia antica greaca, cu cap de leu, cu corp de capra, cu aripi de pasare de prada si cu coada de sarpe, si care va capata, in plus, o noua caracteristica, nascuta din sentimentul de insuportabilitate sociala: apetitul de guvernanti!

Si atunci sa vedeti!".

Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar, adoptat in urma cu doua saptamani de Guvern, starneste mari nemultumiri printre angajatii din sanatate. Cei mai afectati par sa fie asistentii si infirmierii, care, potrivit estimarilor lor, ar urma sa aiba scaderi salariale intre 1.000 si 1.400 de lei in urma aplicarii noii legi a salarizarii si a noului regulament al sporurilor. In ceea ce ii priveste pe medici, "oamenii sunt nemultumiti, vor fi categorii care probabil vor pierde la venituri", iar "la unele spitale, va fi o crestere salariala de doar 50 de lei pentru urmatorii 4 ani", a declarat pentru HotNews.ro Iulian Pope, prim-vicepresedintele Sanitas. Liderul sindical acuza ca aplicarea noii legi si a noilor sporuri creeaza "un intreg haos" in sistem.

Salariile medicilor si asistentilor vor creste in luna martie cu procente cuprinse intre 70% si 172%, fata de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anuntase, pe 8 februarie, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o conferinta de presa, la scurt timp dupa instalarea in functie.

Sursa foto: Shutterstock / create jobs 51 2

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri