Romania nu sta prea bine la capitolul utilitati publice, in special in zona rurala, in contextul in care doar o treime din comune au canalizare. Reteaua de distributie a apei potabile s-a extins la nivel national in 2017 fata de 2016, in special prin extinderea sistemului centralizat de alimentare in mediul rural cu circa 1.800 de kilometri, potrivit unui raport publicat de Institutul National de Statistica (INS).

Reteaua de canalizare

Anul trecut, din cele 320 de orase si municipii ale Romaniei, 314 aveau canalizare, iar din cele 2.861 de comune, doar 937 aveau canalizare. „In 2017, activitatea de evacuare a apelor uzate din gospodariile populatei si din unitatile economice si sociale s-a desfasurat in 314 municipii si orase si in 937 de comune”, se arata in raportul INS.

Lungimea totala a retelei de canalizare la sfarsitul anului 2017 a fost de peste 36.000 km, din care aproape 24.600 km in municipii si orase.

La sfarsitul anului 2017, in municipii si orase, proportia lungimii strazilor care aveau instalate conducte de canalizare, fata de lungimea totala a strazilor, a fost de aproape 62%.

In municipii si orase, proportia lungimii strazilor dotate cu conducte de canalizare, fata de lungimea strazilor dotate cu instalatii de distributie a apei potabile, era la sfarsitul anului 2017 de circa 80%.

Comparativ cu anul precedent, in anul 2017, lungimea retelei de canalizare s-a extins cu aproximativ 2.000 km, din care in jur de 470 km in mediul urban si 1.520 km in mediul rural.

Potrivit INS, populatia Romaniei conectata la sistemele de canalizare, in anul 2017, a reprezentat peste jumatate din populatia rezidenta, in timp ce locuitorii conectati la sistemele de canalizare prevazute cu statii de epurare au reprezentat 49,4% din total populatie rezidenta.

Astfel, 9,98 milioane de locuitori aveau locuintele conectate la sistemele de canalizare, acestia reprezentand 50,8% din populatia rezidenta a Romaniei, cu 276.147 persoane mai mult decat in anul 2016.

La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populatiei conectata la sistemele de canalizare, in total populatie rezidenta, s-a inregistrat in regiunea Bucuresti-Ilfov (84,4%), urmata de regiunea Centru (62,9%) si Vest (57,8%). Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a inregistrat in Sud-Muntenia (35,0%), Nord-Est (35,4%) si Nord-Vest (50,2%).

Conform statisticii, in anul 2017, in mediul urban populatia conectata la canalizare a fost de 9,2 milioane de persoane, reprezentand 87,7% din populatia rezidenta urbana a Romaniei, iar in mediul rural circa 745.000 de persoane au beneficiat de servicii de canalizare, reprezentand 8,2% din populatia rezidenta rurala a Romaniei.

Alimentarea cu apa

La finalul anului trecut, lungimea retelei de distributie a apei potabile era de 82.000 km, cu peste 2.400 km mai mare pe total tara fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2016.

Reteaua de distributie a apei potabile la nivel national s-a extins in anul 2017 fata de 2016, in special prin extinderea sistemului centralizat de alimentare in mediul rural cu circa 1.800 de kilometri.

La sfarsitul anului 2017, in municipii si orase, proportia lungimii strazilor care aveau retele de distributie a apei potabile, fata de lungimea totala a strazilor, a fost de circa 80%.

In orasele Bechet (Dolj), Miercurea Sibiului (Sibiu), Milisauti si Cajvana (Suceava) exista un grad redus de echipare a strazilor cu retele de distributie a apei potabile (sub 10% din lungimea strazilor).

Pe langa faptul ca exista mai multe regiuni care nu beneficiaza de apa potabila, in altele exista probleme cu instalatiile de distributie.

Astfel, pierderile de apa potabila au fost de 37% pe tara, iar in municipii si orase de 41%, fiind cauzate de uzura avansata a conductelor de aductiune si distributie a apei potabile, precum si a echipamentelor de captare si pompare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri