De cati bani are nevoie o familie de romani pentru un trai decent MINIM? De cel putin 6.762 de lei pe luna, reiese dintr-o cercetare de teren realizata de Syndex Romania si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii in perioada iulie-septembrie 2018. Cate familii din Romania au un astfel de venit lunar, in conditiile in care aproape jumatate din salariati incaseaza salariul minim pe economie (sub 1.200 de lei net!!!)?

Cercetarea a fost realizata pentru o familie de doi adulti cu doi copii din unul din orasele mari ale tarii (Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara), in care adultii sunt ambi salariati cu venituri SUB MEDIE si varstele cuprinse intre 35 si 45 de ani. De asemenea, s-a presupus ca unul dintre copii are varsta cuprinsa intre 12 si 14 ani si celalalt intre 8 si 10 ani.

Nu s-a luat in calcul Bucurestiul, pentru ca aici preturile si veniturile sunt semnificativ peste media nationala.

Ce inseamna un trai decent in Romania?

Studiul a urmarit sa stabileasca nivelul cosului MINIM necesar unei familii pentru un trai decent. Notiunea este diferita de traiul de subzistenta, dar si de standardul de decenta. Avand in vedere ca in Romania inegalitatile sociale sunt relativ ridicate, nu s-a optat pentru stabilitea unui standard pentru un trai decent ca atare, ci pentru un trai MINIM decent, acceptabil in perceptia persoanelor si a familiilor cu venituri mici (venituri salariale SUB MEDIE), noteaza autorii studiului.

Pe langa nevoile imediat necesare supravietuirii — adapost, alimentatie — cosul minim pentru un trai decent acopera o serie cuprinzatoare de nevoi curente cum ar: imbracamintea, igiena personala, educatia, ingrijirea sanatatii, transportul, comunicatiile, recreerea, precum si eventualele cheltuieli neprevazute (evenimente familiale, probleme de sanatate etc.)

Altfel spus, standardul de trai minim decent trebuie sa acopere nevoile biologice si sociale generale de la un moment dat, chiar daca pentru anumite categorii sociale acest standard va parea insuficient”, se subliniaza in studiu.

Pentru a fi indeplinita conditia de mai sus, familia luata in calcul trebuie sa beneficieze de cel putin 6.762 de lei pe luna.

Unde se duc acesti bani?

Cei mai multi sunt necesari pentru a se asigura o locuinta decenta. Pentru asta, s-a luat in calcul o familie care are rata la banca pentru un apartament de 66 de mp (in conditiile in cate in Romania peste 43% % din tinerii cu varsta intre 25 si 34 de ani traiesc cu parintii, fata de 28,7% media europeana). In consecinta, familia are nevoie de 1.781 lei pentru rata lunara, la care ar trebui sa adauge 697 de lei pentru mobila, bunuri de folosinta idelungata si utilitati.

Pe locul doi se afla necesarul pentru o alimentatie echilibrata - 1.405 lei, iar cel pentru imbracaminte si incaltaminte este de 651 de lei. Pentru a se considera ca are un trai minim decent, familia trebuie sa aloce 546 de lei la cheltuieli pentru educatie si cultura, in care intra educatia copiilor si servicii culturale si artistice. La aceste cheltuieli se adauga si 234 de lei, lunar, pentru vacante si recreere si economii de 615 lei pe luna (aproximativ 10% din suma necesara pentru un trai minim decent)!!!

In cazul unei familii cu un copil, valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent este 5.551 de lei pe luna, pentru o familie fara copii - 4146 de lei pe luna, iar pentru o persoana adulta - 2.552 de lei pe luna.

Ce ar trebui sa isi permita o familie pentru a avea un trai decent MINIM?

Potrivit autorilor cercetarii, traiul decent poate fi descris ca fiind o situatie in care o familie isi poate permite o alimentatie echilibrata, sanatoasa, fara a face compromisuri la calitatea produselor; isi poate procura haine si incaltaminte noi din magazine de specialitate si isi poate reinnoi garderoba tinand cont de uzura.

In plus, familia care are un trai minim decent dispune de o locuinta care ofera adapost si siguranta si care permite un anumit grad de intimitate si autonomie membrilor familiei, este mobilata si echipata cu aparate electrocasnice de calitate, in stare buna de functionare.

Totodata, familia respectiva isi poate plati fara dificultati facturile curente (intretinere, energie, apa, telefon etc.); are suficiente mijloace pentru a-si procura produse de igiena personala; ii poate asigura fiecarui membru un nivel adecvat de ingrijire a sanatatii; poate oferi copiilor conditii bune pentru dezvoltarea cognitiva, emotionala, sociala si fizica; poate oferi membrilor sai posibilitatea de a se recrea si de a-si petrece timpul liber impreuna in afara casei (iesire la cafenea, la cinema, la muzeu etc.), precum si posibilitatea de a merge in vacanta macar o data pe an; poate asigura membrilor sai mijloacele de mobilitate si comunicare necesare pentru o participare activa la viata comunitatii; poate permite adultilor sa beneficieze de formare pe tot parcursul vietii, de activitati sociale, culturale, artistice sau sportive dedicate lor; isi poate constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de lunga folosinta (de exemplu, avansul la procurarea locuintei) sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevazute, inclusiv pentru a avea posibilitatea de a-si ajuta apropiatii in caz de nevoie.

“Rezultatele acestei cercetari ar trebui sa constituie o noua etapa in discutia despre resursele necesare pentru traiul populatiei in Romania, nu atat datorita reinnoirii conceptului mai vechi de cos minim de consum, cat mai ales datorita sublinierii explicite a notiunii de nivel de trai decent si a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populatia Romaniei sa isi poata asigura un asemenea nivel de trai”, subliniaza autorii studiului.

Intre timp, ramane intrebarea: cate familii de romani isi permit acest standard MINIM de viata?

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri