Peste 2.000 de telefoane mobile si peste 150 de substante susceptibile a fi stupefiante au fost descoperite in penitenciarele din tara de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii octombrie, in perioada mentionata neavand loc nicio evadare, iar 10 detinuti au comis suicid, potrivit datelor comunicate AGERPRES de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

Dintre 2004 de aparate de telefon, 406 au fost gasite inainte de intrarea in posesie, iar 1.598 ulterior, a precizat ANP. In aceeasi perioada au fost descoperite 2.346 de cartele SIM, dintre care 467 inainte de intrarea in posesie, iar 1.879 dupa, scrie Agerpres. Potrivit sursei citate, de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii octombrie, au fost depistate 157 de substante susceptibil a fi stupefiante, dintre care 38 inainte de intrarea in posesie, iar 119 ulterior.

Caile si metodele de introducere in sistemul penitenciar a obiectelor interzice sunt dintre cele mai diverse, cele mai multe fiind disimulate in pachete cu alimente si bunuri primite de detinuti, de la apartinatori ai acestora sau alte persoane ori in interiorul corespondentei. Cele mai vizate zone in care au fost descoperite telefoane mobile, cartele SIM si substante susceptibil a fi stupefiante au fost: camere de detinere, punct primire detinuti, sector vizita, curti de plimbare, perimetru, interiorul corespondentei etc, a mentionat ANP.

"In scopul prevenirii introducerii in penitenciar de substante stupefiante, toxice sau explozive, precum si a altor bunuri si obiecte interzis a se afla in posesia detinutilor, vizitatorii sunt supusi, in mod obligatoriu, controlului antiterorist ori de specialitate, prin observare, palpare, control corporal sau utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare, inclusiv prin folosirea unitatilor canine. In conditiile in care progresul tehnologic in materia comunicatiilor este foarte rapid, Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate depun eforturi sustinute pentru prevenirea/reducerea cazurilor de introducere a aparatelor telefonice in penitenciar, iar in acest context, pentru oprirea utilizarii acestor aparate in scopul comiterii de alte infractiuni", a precizat sursa citata.

De asemenea, sistemul penitenciar romanesc, constientizand riscul pe care il prezinta utilizarea telefoanelor mobile de catre persoanele private de libertate, a identificat solutii tehnice viabile de combatere a traficului de telefoane mobile in penitenciare, anume: aparate de scanat bagaje, porti detectoare de metale, detectoare portabile de metale, alte echipamente specifice, a precizat ANP.

Totodata, Administratia Nationala a Penitenciarelor a mentionat ca a dispus o serie de masuri de limitare a acestui fenomen, printre care se numara: elaborarea la nivelul tuturor unitatilor subordonate a unor planuri de masuri pentru prevenirea introducerii de telefoane mobile in penitenciar, adaptate la specificul arhitectural si functional al fiecarui loc de detinere in parte; efectuarea mai multor actiuni de perchezitionare a persoanelor private de libertate si a spatiilor de detinere in care au acces, conform planurilor de cooperare cu alte institutii publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale statului, cu participarea unor efective de functionari publici cu statut special din alte unitati penitenciare, inclusiv la solicitarea organelor judiciare; efectuarea demersurilor necesare in vederea dotarii penitenciarelor cu aparate de scanat bagaje, porti detectoare si detectoare mobile de metale, necesare executarii unui control riguros al pachetelor si persoanelor, inclusiv a personalului; formarea si instruirea a opt unitati canine, in scopul descoperirii telefoanelor mobile; utilizarea de dispozitive electronice pentru detectarea undelor electromagnetice emise de telefoanele mobile.

"In vederea implementarii unui sistem tehnic de reducere a semnalului GSM, au fost intreprinse demersuri pentru identificarea si implementarea unor sisteme destinate blocarii si intreruperii radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor", a mai mentionat ANP. In alta ordine de idei, ANP a informat ca aproape 90 de persoane custodiate au decedat de la inceputul anului pana pe 14 noiembrie, in zece cazuri fiind vorba de sinucideri.

"In perioada 1 ianuarie 2018-14 noiembrie 2018, in sistemul penitenciar, s-au inregistrat 87 decese in randul persoanelor custodiate (77 decese s-au produs din cauze naturale, iar alte 10 prin suicid), nefiind constatata, pana in prezent, culpa vreunui angajat", a precizat ANP.

Conform sursei citate, de la inceputul anului pana pe 31 octombrie, in unitatile subordonate ANP nu a avut loc nicio evadare. "Incidentele care au avut loc in aceasta perioada au fost: 1 parasire dintr-un centru educativ (3 persoane internate), 6 tentative de evadare (14 detinuti), 6 parasiri de la punctele de lucru (6 detinuti) si o tentativa de parasire a punctului de lucru (1 detinut). Precizam faptul ca toate persoanele private de libertate au fost capturate", a adaugat ANP.

Sursa foto: Georgios Tsichlis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri