Mai multi studenti americani au venit in Bucuresti ca interni in cadrul companiilor romanesti si straine prezente in tara. Trei dintre ei au lucrat timp de sapte saptamani la firma de contabilitate si consultanta in business VTM. Ce i-a impresionat la companie si ce i-a uimit la oras, ca turisti, puteti citi in materialul urmator.

Cei trei studenti americani, Elias Herr, in varsta de 22 de ani, Jacob Jackinson si Reena Jajanth, in varsta de 21 ani, sunt inscrisi la programul MBA al Indiana University si au venit in Bucuresti sa lucreze la o companie romaneasca de contabilitate, in urma unui parteneriat intre Academia de Studii Economice din Bucuresti si Indiana University.

Studentii sunt inscrisi in programul 3/2 MBA Program al Kelley School of Business, de la Indiana University. In cadrul acestuia, studentii pot aplica si pot fi selectati pentru a face practica intr-una dintre companiile partenere, aflate in tari precum Romania, Polonia, Marea Britanie, Taiwan, China si Vietnam.

In prezent sunt 48 de studenti inscrisi in program, dintre care 20 sunt in Romania si lucreaza la opt companii. Romania este tara in care sunt alocati cei mai multi studenti. "In primele saptamani ale cursului, care are loc in campus, studentii invata despre diferite culturi, clienti si reguli internationale de contabilitate, dar si despre industria in care s-ar putea sa lucreze. In acest timp, studentii isi pot exprima preferinta despre locatiile in care ar vrea sa munceasca. De cele mai multe ori, preferintele lor se bazeaza pe aspiratiile pe termen lung si dorinta de a lucra cu anumite firme sau in industrii unde spera sa se angajeze full-time. Un alt factor comun care atrage interesul studentilor este atractia locatiei", explica Christopher Cook, profesor coordonator al programului si lector la Kelley School of Business.

Elias, Jacob si Reena au ales sa vina in Europa de Est, pentru ca nu au mai fost niciodata si au vrut sa descopere o alta perspectiva, atat a turismului, cat si a economiei si a modului in care se lucreaza in marile sau micile companii.

Avantajele unei companii mici

Cei trei studenti au fost repartizati in cadrul companiei Vulpoi & Toader Management (VTM), care ofera servicii integrate de contabilitate si consultanta de business. Desi s-au inscris pentru un program de internship si se asteptau sa primeasca sarcini usoare si deloc importante, au lucrat cot la cot cu angajatii, au fost implicati in proiectele aflate in desfasurare si au rezolvat sarcini importante.

"VTM este unic in Romania, in ceea ce priveste structura, dar si modul in care functioneaza. Comparativ cu Statele Unite, este foarte diferit. Ceea ce a fost cel mai interesant pentru mine a fost sa vad cum afacerea poate avea succes, intr-un fel total diferit fata de ceea ce sunt obisnuit sa vad. De asemenea, am remarcat transparenta. Fata de ceea ce am observat in intership-urile anterioare, VTM este foarte transparent. Sincer, ma asteptam ca cea mai mare parte din munca sa fie neimportanta, dar, in final, realizez ca am facut foarte multe lucruri serioase si sunt impresionat", a spus Elias.

"Comparand activitatea pe care o desfasoara colegii nostri care lucreaza in firmele din Big 4, aici, oamenii au incredere sa finalizam anumite sarcini. Am fost surprins de cat de multa incredere au avut in noi astfel incat ne-au dat de munca lucruri chiar importante pentru companie si cu insemnatate. Uneori aveam atat de multe sarcini incat devenea coplesitor, dar asta a fost cea mai buna parte a internshipului. De asemenea, am fost surprins ca au spus ca se vor gandi si vor implenta unele dintre solutiile pe care le-am propus noi sau ca vor schimba ceea ce noi am criticat", a adaugat Jacob.

Turist in Romania

Ca turisti in Bucuresti, cei trei sunt fascinati de vechea arhitectura consolidata, dar sunt uimiti, in mod neplacut, de cladirile, frumoase candva, dar lasate acum in paragina. "Este un oras atat de mare si inca are pastrate foarte multe obiective arhitecturale vechi. Imi place sa ma plimb pe strazi, pentru ca este fascinant cand le zaresc", spune Reena Jajanth.

"A fost bizar sa vad cladiri moderne, iar vizavi cladiri foarte vechi, neintretinute si murdare. Cea mai frapanta a fost diferenta intre a vedea una dintre cele mai frumoase cladiri vreodata, iar cladirea de langa ea se destrama si este plina de grafitti", adauga Jacob.

In afara Capitalei, cei trei au calatorit in zonele muntoase, facand drumetii prin muntii Carpati, imortalizand peisajele si bucurandu-se de reteaua 4G prezenta la sute de metri altitudine.

Cum a fost proiectul pentru VTM?

Pentru compania VTM, care participa pentru al doilea an la proiect, sesiunea din aceasta primavara a fost mai provocatoare, angajatii implicati jongland intre proiecte si mentorat.

"A fost mai provocator anul acesta, avand in vedere ca au fost trei studenti si am avut cateva proiecte care s-au desfasurat in acelasi timp. Fata de anul trecut, am fost mai bine pregatiti. Anul trecut am avut doi studenti si am putut sa vedem ce trebuie imbunatatit. Anul acesta am reusit sa ii distribuim pe studenti la una dintre echipele de contabilitate. Au petrecut timp si cu echipele, si pe proiecte date de noi pe business development, si pe proiecte date de Marcel Vulpoi si separat, calatorind in Romania si in afara ei", a declarat George Avramescu, Business Development Director in cadrul Vulpoi&Toader Management, unul dintre coordonatorii proiectului de internship.

"Studentii de anul acesta mi s-au parut mai bine pregatiti, au avut o chimie foarte buna, au colaborat foarte bine intre ei si asta se datoreaza in mare parte abilitatilor diferite pe care fiecare individ le are, astfel incat sa creeze o complementaritate intrei ei in ceea ce priveste sarcinile pe care trebuie sa le execute la noi", a adaugat Avramescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri