Doar 245 de studii clinice s-au desfasurat anul trecut in Romania, comparativ cu peste 11.000 in Europa, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), prezentate la Simpozionul de Studii Clinice 2019 desfasurat saptamana trecuta in Bucuresti.

“In 2018 s-au desfasurat 11.291 de studii clinice in Europa, in timp ce in Romania doar 245. Romania ocupa locul 6 in clasamentul numarului de studii clinice efectuate in Europa Centrala si de Est, liderul fiind Polonia”, arata organizatorii, potrivit 360medical.ro.

Participantii la Simpozion au discutat despre solutii pentru imbunatatirea accesului pacientilor la medicatie inovativa si optimizarea procesului de aprobare a initierii studiilor clinice, cu efect asupra triadei pacienti – medici – bugetul statului, scopul fiind de a reaseza Romania pe un loc important in ierarhia tarilor care desfasoara studii clinice in Europa.

“Demn de remarcat este faptul ca toti cei prezenti la acest simpozion au cazut de acord asupra acelorasi pasi care sa duca la imbunatatirea calitatii vietii pacientului si la accesul rapid la un tratament care sa ii imbunatateasca conditia medicala. Pana la urma este vorba despre dreptul egal la sanatate”, a afirmat Dr. Cristina Florescu Moraid, presedintele Simpozionului de Studii Clinice 2019 si director general al Avantyo Institute of Clinical Research, organizatorul evenimentului.

Participantii la simpozion considera ca autoritatile competente din Romania implicate in aprobarea dezvoltarii proiectelor de cercetare clinica trebuie sa se mobilizeze urgent pentru a debloca situatia aprobarii studiilor clinice.

Citeste si:
China - Un alt spital pentru tratarea bolnavilor de coronavirus a...
China - Un alt spital pentru...

De asemenea, autoritatile trebuie sa stabileasca o comunicare transparenta, deschisa si de sustinere a dezvoltarii de noi molecule aduse in tara de catre companiile farmaceutice care inventeaza si dezvolta aceste medicamente, au subliniat participantii.

Bayer: Exista interes si investitii pentru studii clinice in Romania

De aceeasi parere este si Jorge Levinson, noul sef al diviziei Pharmaceuticals Bayer Romania. El a declarat ca, atunci cand vorbim despre inovatie, "un punct crucial este sa implici Romania in dezvoltarea studiilor clinice pentru medicamente. Bayer face foarte multe studii clinice si exista investitii si interes pentru statul roman". Cu toate acestea, autoritatile nu par prea interesate sa ajute producatorii de medicamente in acest sens.

"Din momentul in care inaintam un studiu clinic, exista o perioada de timp lunga si imprevizibila pana cand este aprobat. Dar studiile de acest fel trebuie sa inceapa relativ repede, pentru ca lucram cu date fixe care nu pot fi alterate de timp. Daca intariziem cu obtinerea aprobarilor, in final nu putem aduce inovatie. Asta e ceva ce mi-ar placea sa discut cu institutiile de stat", atrage atentia Levinson.

Chiar daca in acest moment exista un site in care sunt prezentate toate studiile clinice desfasurate in Romania, nu exista si un calendar precis, spune Levinson. "O asemenea initiativa ar putea aduce numai beneficii pentru pacientii romani".

Citeste si:
Se apropie Ziua Indragostitilor.Unde poti merge cu cateva sute de euro
Se apropie Ziua...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Euronews, despre gestionarea deseurilor: "Romania, prostul Europei"
Setari Cookie-uri