Controalele efectuate in ultimul an si jumatate la Ocolul Silvic Cormaia-Anies din judetul Bistrita-Nasaud, unde au fost semnalate taieri masive de arbori, au scos la iveala 5.773 de cioturi provenite din taieri ilegale si un prejudiciu total care depaseste 2,7 milioane lei. Fondul forestier afectat de aceste taieri este situat in Muntii Rodnei, potrivit comunicatului publicat pe site-ul Garzii Forestiere Cluj.

Garda Forestiera Cluj a comunicat pentru prima data public despre acest control la sfarsitul lunii septembrie, cand a anuntat ca verificarile nu erau finalizate, dar ca pana in data de 13 septembrie fusesera identificate 3.350 de cioturi provenite din taieri ilegale de arbori, cu un volum de aproximativ 3.000 de metri cubi, iar prejudiciul fusese estimat la peste un milion de lei.

La finalul controlului, au fost gasite 5.638 de cioturi provenite din taieri ilegale in fondul forestier proprietate publica a orasului Sangeorz-Bai, cu un volum de peste 4.500 metri cubi, si 135 - in fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice, cu un volum de circa 35 metri cubi.

De asemenea, s-a constatat ca fondul forestier a fost redus cu circa 5.160 de metri patrati, pentru care a fost calculat un prejudiciu reprezentand taxa pe care statul ar fi trebuit sa o incaseze pentru scoaterea definitiva a unei astfel de suprafete din fondul forestier national.

Cumulat, prejudiciul a fost calculat la peste 2,7 milioane lei, iar rezultatul controlului a fost trimis catre Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, urmand sa fie sesizat din nou Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud.

Potrivit comunicatului de presa al Garzii Forestiere Cluj, o parte din personalul ocolului silvic vizat de ancheta ar fi incercat sa ingreuneze si sa incetineasca activitatile de control.

"In timpul efectuarii controalelor, s-a constatat ca parte din personalul angajat al Ocolului Silvic Cormaia Anies RA a incercat sa incetineasca si sa ingreuneze activitatile de control, cum este cazul padurarului titular al Cantonului nr.7 Valea lui David, care a declarat in scris ca nu a identificat nimic in neregula cu ocazia patrularilor in canton, iar ulterior a refuzat sa participe la verificarile in teren, precum si la predarea cantonului catre alt personal silvic, incalcand prevederile din HG nr.1.076/2009 pentru aprobarea Regulamentului de paza a fondului forestier", se arata in comunicat.

Garda Forestiera Cluj mai informeaza ca, in data de 18 octombrie, Ministerul Apelor si Padurilor a emis avizul prin care a fost revocat din functie seful Ocolului Silvic Cormaia-Anies si ca se va constitui parte civila in acest dosar, in vederea recuperarii prejudiciului.

Controalele la acest ocol silvic au demarat in vara anului 2018, in urma unei sesizari anonime primite prin posta electronica spre finalul anului 2017, intarzierea fiind motivata de cei de la Garda Forestiera de conditiile meteo nefavorabile si de faptul ca erau semnalate taieri ilegale de arbori pe raza ocolului, fara a fi indicat un loc exact.

Controalele s-au oprit odata cu caderea zapezii anul trecut si ar fi trebuit reluate in primavara acestui an de catre reprezentantii Ocolului Silvic Cormaia-Anies, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, deoarece padurarul care avea in responsabilitate cantonul Valea lui David a refuzat sa participe la verificarile din teren si a sustinut, in scris, ca nu a identificat probleme in acea zona.

Verificarile au fost reluate in luna iulie, cu participarea reprezentantilor Garzii Forestiere Cluj, si au fost finalizate in luna noiembrie.

Sursa foto: Facebook Greenpeace Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri