Media salariilor dorite pentru pentru programele de internship se încadrează între 1.700 și 3.000 lei net. Pentru joburile entry-level, așteptările salariale ale tinerilor sunt între 3.200 și 5.000 lei, arată datele studiului Generația Z pe Piața Muncii în 2023. Companiile care își afișează salariul net pentru joburile entry-level disponibile în momentul actual pe Hipo oferă între 2.000 și 8.000 lei, în funcție de industrie.

Peste 750 de tineri care au participat la studiul „Generația Z pe Piața Muncii”, realizat de Catalyst Solutions, au răspuns la întrebarea „Care sunt așteptările tale salariale?”. Pentru joburile entry-level, tinerii cu studii în IT&C cer în medie un salariu net de 5.000 lei, în inginerie 4.000 lei, în aria business 3.500 lei, iar în științe sociale 3.200 lei. Studiul cuprinde și rezultatele din anii anteriori în ceea ce privește media ofertelor salariale cerute de candidați, în funcție de domeniu. Cea mai mare creștere a așteptărilor din 2021 până în 2023 se remarcă în IT&C.

Vorbim despre o piață a candidaților la momentul actual. Comparativ cu anul trecut, observăm că cea mai mare creștere în media așteptărilor salariale este în industria IT&C, urmată apoi de inginerie, domeniul business și științele sociale. Față de 2021, cerințele candidaților au crescut considerabil. Acum 2 ani, tinerii care aplicau la joburi în IT&C cereau la angajare cu aproape 60% mai puțin față de așteptările lor salariale din prezent. Angajatorii sunt conștienți de această creștere și în celelalte industrii, iar din acest motiv aleg să comunice transparent pachetul salarial oferit pentru joburile deschise pe Hipo.

Dragoș Gheban, Managing Partner @Hipo.ro

salarii IT tineri

Nivelul salarial continuă și în 2023 să se stabilească în funcție de experiența candidatului și aria de activitate. Conform studiilor realizate de Catalyst Solutions, unul dintre cele mai importante criterii pentru obținerea unui job entry-level este ca tinerii să urmeze înainte un program de internship.

O companie din domeniul HR oferă pentru un job entry-level, adresat candidaților cu minimum un an experiență, un salariu net între 2500 – 3000 lei. Un loc de muncă pe același nivel de experiență, în aria customer support - client service, pentru cunoscătorii de limba germană sau franceză oferă un salariu între 4400 și 6000 lei net. În industria IT&C, joburile deschise pentru candidații cu 1-5 ani experiență au disponibile salarii între 4000 și 8000 lei net.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri