Certificatul de vaccinare, constând în schema completă de vaccinare, testul PCR sau antigen negativ și trecerea prin boală, a fost adoptat pe 16 septembrie, în țara noastră. Acesta intră în vigoare în toate localitățile sau orașele care depășeșc incidența de 3 la mia de locuitori. În prezent, dată fiind incidența crescândă la nivelul țării, certificatul verde se rezumă la vaccin sau trecere prin boală, inclusiv pentru accesul în restaurante. Surpriza nu a fost atât de mare, iar reprezentanți ai industriei HoReCa cred că oamenii vor dori să iasă în continuare, măsura putând deveni chiar un imbold pentru campania de vaccinare. Însă ceea ce nu înțeleg șefii de localuri este de ce este menținută, în continuare, limita de 50% a capacității, dacă cei prezenți au anticorpi.

”Dacă ne luăm după statistici, care ne arată că circa 30% din populație este azi vaccinată, am crede că scăderea va fi semnificativă. Dar ultimele zile ne-au arătat că oamenii își doresc să iasă și, chiar dacă nu sunt toți vaccinați, au venit cu test sau certificarea trecerii prin boală. Așadar, în realitate, ne așteptăm ca scăderea să nu fie mare”, a declarat Anita Panait, director executiv al HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România), pentru wall-street.ro.

În același timp, chiar și proprietarii de restaurante insistă pentru găsirea unor soluții, în afară de închidere, inclusiv certificatul verde.

Orice, numai să nu ne închidă iar afacerea. Noi ne-am întors dintr-un concediu de două săptămâni din Italia, iar acolo am folosit certificatul de vaccinare peste tot, absolut peste tot, inclusiv în mijloacele de transport în comun. Nu a fost nici greu, nici discriminatoriu, și cu atât mai puțin frustrant”, a declarat Radu Ionescu, proprietarul restaurantului Kaiamo.

Ce îi nemulțumește pe patronii de restaurante

Totodată, patronii de restaurante sunt confuzi în ceea ce privește regulile adoptate, pe care autoritățile nu le prezintă cu claritate de fiecare dată. În prezent, nemulțumirile acestora sunt legate de:

  • ce tehnologii se pot folosi pentru scanare.
  • cine verifică dacă acel certificate este valid.
  • ce abordare e potrivită când un oaspete refuză să prezinte certificatul.
  • logica limitării capacității la 50% dacă toată lumea are certificatul verde.

Vezi: VIDEO | Cum poate fi folosită aplicația care scanează codul QR de pe certificatul de vaccinare

”În prezent, industria este confuză, dar asta nu din cauza introducerii certificatului electronic, ci urmare a lipsei unor măsuri clare și coerente. Înțelegem necesitatea unui filtru pentru a preveni răspândirea virusului, dar avem nevoie de măsuri logice și care vin cu clarificări la pachet”, a adăugat Panait.

Sfaturile autorităților pentru HoReCa

În rezolvarea situațiilor mai sus expuse, Raed Arafat, șeful DSU, a precizat, la finalul ședinței de Guvern din 2 octombrie, că aplicația de scanare a codului QR a certificatelor poate fi descărcată pe orice dispozitiv și că oricine poate verifica validitatea documentului.

În plus, șeful DSU cere reprezentanților HoReCa să respecte întocmai regulile impuse, astfel încât să nu creeze o creștere a numărului de cazuri de coronavirus. În caz contrar, restaurantele s-ar putea închide din nou.

”Dacă HoReCa doreşte să rămână deschise restaurantele pentru persoanele vaccinate şi trecute prin boală, să respecte regulile. Aşa că e datoria lor acum, acum e în mâna lor să respecte regulile. Înainte să ajungem noi să controlăm, ei să fie primii care controlează situaţia, la intrare în restaurant, la intrare într-un anumit loc şi să spună: arată-mi certificatul verde, nu ai certificatul verde, îmi pare rău, nu poţi intra. Cam asta trebuie să fie situaţia", a declarat Raed Arafat, în cadrul conferinței de presă.

De asemenea, acesta a explicat faptul că testarea este exclusă din certificatul de vaccinare după rata de incidență de 6 la mia de locuitori, deoarece cei testați sunt lipsiți de orice formă de protecție și se pot infecta mult mai ușor, răspândind virusul cu ușurință.

Nu permitem accesul celor nevaccinați sau fără istoric de boală, deoarece aceștia s-ar putea infecta mult mai ușor și ar ajunge în ATI, cu forme foarte grave de boală. Este vorba despre un management al riscului.

- Raed Arafat -

Certificat verde pentru totdeauna?

Sunt mulți cei care se întreabă dacă aceste certificate vor fi folosite pentru totdeauna sau când se va încheia necesitatea unui asemenea filtru.

Din păcate, un răspuns cert nu putem obține nici de la medici, deși ar vrea să îl ofere, prin urmare, nu ne rămâne decât să respectăm normele de protecție deja știute și să ne vaccinăm. Iar în restaurante, situația este aceeași...

”Nu știm dacă pe termen lung, dar sigur pe termen mediu. Noi sperăm să ajungem la un moment în care se va atinge o imunizare în masă, iar virusul va deveni probabil ciclic, sezonier. Ne dorim o revenire la o oarecare normalitate, fără filtre de acest gen, în libertate, chiar dacă poate o altfel de normalitate. La fel nu știm dacă vom mai fi vreodată. Căci, odată cu pandemia și accelerarea digitalizării, obiceiurile de consum s-au schimbat, s-au adaptat, deci și noi, operatorii la ele”, a mai spus Panait.

Totodată, aceasta precizează că românii sună tot mai des să ceară informații și sunt confuzi din cauza schimbărilor rapide în materie de restricții și de stângăcia autorităților în a le expunde dacă, cum și când își mai pot organiza evenimentele programate, cum ar fi nunți sau botezuri.

Cât despre angajații din HoReCa, Panait a declarat că aproximativ 70% sunt vaccinați și că este foarte posibil ca unele unități să introducă necesitatea certificatului verde și în rândul acestora.

”Din informațiile noastre, raportat la membri Hora, vorbim despre un procent aflat între 60%-70% de angajați vaccinați. Certificatul electronic poate fi folosit azi de oricine, de cei vaccinați, dar și de cei trecuți prin boală sau doar testați. Așadar, da, cu siguranță îl putem introduce ca filtru de control mai ușor și în rândul angajaților”, a conchis Panait.

Potrivit celor mai recente norme, organizarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, inclusiv în interiorul centrelor comerciale, precum și la terase, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar în intervalul orar 5:00-24:00, dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri