Ca urmare a acțiunilor de control întreprinse de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pe piața de oțet din România, și a faptului că au fost identificate, în circuitul comercial, produse fasificate, din această categorie, verificările au fost extinse și la producătorii de oțet.

Astfel, până în acest moment, au fost controlați doi operatori economici importanți din Buzău, care furnizează oțet atât în marile lanțuri de magazine, cât și unora dintre producătorii de conserve și legume murate din România, potrivit ANPC.

Mai mult, unul dintre ei asigură producția, sub brand propriu, pentru marii retaileri cash & carry care activează pe piață.

Ce sancțiuni au aplicat inspectorii

În urma verificărilor realizate la Buzău, comisarii ANPC au constatat abateri importante la ambii operatori economici și au aplicat 6 amenzi contravenționale, în valoare totală de 64.000 lei, la care s-au adăugat următoarele măsuri complementare:

  • încetarea practicii comerciale înșelătoare.
  • oprirea temporară a fabricilor și a comercializării produselor.
  • retragerea de la furnizori a produselor cu parametrii neconformi.
  • oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a cantității de concentrat de mere cu data durabilității minimale depășită, mai exact expirat din 31 august 2019, care a fost găsită la una dintre cele două fabrici.
  • s-a propus închiderea definitivă a uneia dintre fabrici și închiderea temporară, pe o perioadă de 6 luni a celei de-a doua.
  • au fost indisponibilizați peste 2.000 de hectolitri de produs lichid comercializat sub denumirea de oțet.

Ce nereguli au fost identificate

Principalele abateri constatate de comisarii ANPC au fost:

  • Practici comerciale înșelătoare respectiv, nu se menționează pe etichetă prezența acidului acetic, adăugat în procesul de producție.
  • Activitatea de producție și depozitare se desfășoară în spații necorespunzătoare, neigenizate, fără o temperatură controlată.
  • Produsele care ajung la comercializare nu respectă condițiile prescrise sau declarate.
  • Unul dintre producători ambala același produs sub etichete diferite.

Controalele întreprinse, pe această temă, continuă la nivelul întregii țări, probe prelevate din cantitatea de produs deja indisponibilizată la Buzău, urmând a fi supusă analizelor de laborator.

Sursa foto: ANPC/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri