Şase din zece români (58%) consideră că reducerea consumului este cea mai la îndemână soluţie pentru a combate dificultăţile financiare generate de inflaţie, arată rezultatele unui studiu realizat de reveal Market Research

Conform datelor centralizate de Reveal Marketing Research, Guvernul este perceput de 67% dintre români ca responsabil pentru nivelul inflaţiei din România. Procentul e și mai mai mare în cazul persoanelor de peste 45 de ani: 77%.

Cei intervievaţi susţin că produsele cele mai afectate de scumpiri sunt alimentele (77%), combustibilul (77%) şi utilităţile (electricitate, gaz etc.) - în proporţie de 70%.

În acest context, 58% din totalul celor chestionaţi susţin că reducerea consumului ar putea rezolva problema inflaţiei, în măsuri semnificativ mai mari bărbaţii (63%), persoanele peste 55 de ani (71%), dar şi cele cu venituri ridicate (65%).

Citește și: Rata inflației a ajuns la aproape 14% față de aprilie 2021. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

O altă soluţie luată în considerare de repondenți pentru combaterea efectelor inflaţiei este cererea unei măriri de salariu, 42% dintre românii din mediul urban preferând şi această opţiune.

Tinerii, cei mai puțin dispuși să-și schimbe stilul de viață din cauza inflație

Totodată, tinerii între 18 şi 24 de ani sunt cei mai puţin dispuşi să îşi schimbe stilul de viaţă şi să îşi modifice obiceiurile de consum (53%). Aceştia preferă, în mai mare măsură, cererea unei măriri de salariu (58%). Mai mult, un sfert dintre români iau în considerare şi emigrarea pentru a face faţă provocărilor economice aduse de inflaţie, alternativă menţionată în mai mare măsură de persoanele cu venituri mici.

Altă cauză a nivelului ridicat al inflaţiei sunt reprezentate şi de situaţiile de conflict sau război (60%), semnalate într-o măsură mai mare de persoanele cu venituri ridicate (70%). Următoarele două poziţii sunt ocupate de pandemie (42%) şi de marile corporaţii (31%).


source: tradingeconomics.com

În luna aprilie a acestui an, rata inflaţiei a atins un nivel record de 13,8%, depăşind prognoza de inflaţie proiectată de Banca Naţională a României (BNR) pentru anul 2022, respectiv de 12,5%.

Studiul companiei de cercetare de piață Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în perioada 20 - 26 aprilie 2022, pe un eşantion de 1.005 persoane, din mediul urban, cu vârste de peste 18 ani, utilizatori de Internet. Eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri