La nivelul percepției publice, activitatea ANPC a luat o asemenea amploare încât există oameni care cred că în spatele acțiunilor de control este o super-echipă ca în filmele americane. Realitatea este însă departe de a fi aceasta, fiind vorba, de fapt, despre câteva sute de oameni slab echipați și lipsiți de tehnica necesară.

"Suntem puțin peste 360 de oameni, dar din păcate, din acest punct de vedere, suntem 'Cenușăreasa' autorităților de control, în sensul că sigur merităm mai mulți bani, cel puțin acolo unde arătăm că se fac lucruri frumoase", a declarat pentru wall-street.ro Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Cât despre numărul optim de angajați, acesta spune că, chiar și la dublul numărului angajaților actuali, activitatea ANPC tot ar fi la un nivel medium-low.

În schimb, arată șeful ANPC, undeva la 2.000 de colegi în toată țara ar fi o cifră mult mai corectă, având în vedere că există în jur de 50 de comisariate.

Nici în ce privește flota de mașini ANPC nu stă mult mai bine, Horia Constantinescu arătând că, în București, unde este nevoie de circa 40-50 de mașini, există probabil doar 15.

Prin urmare, arată acesta, întârzie foarte mult sesizările, iar ANPC este certată și de alte instituții pentru că nu prea își face treaba.

Ne trebuie calculatoare pe care să nu le aprindem luni și să fie funcționale marți, ne trebuie tablete, genți, veste, aparatură, termometre, mașini suficiente etc. Mulți dintre colegi și le cumpără pe banii lor. Avem calculatoare mai bătrâne decât copiii mei.

Horia Constantinescu, președinte ANPC

Acesta subliniază, totodată, că, este nevoie ca un comisar ANPC să poată să coboare dintr-o mașină civilizată, să aibă echipament, să aibă bodycam, pentru ca instituția să nu mai fie acuzată de abuzuri, dând o achiziție personală în acest sens drept exemplu.

Totodată, șeful ANPC arată că nu neapărat angajaților instituției le trebuie aceste lucruri, ci consumatorilor.

Horia Constantinescu a precizat că a avut discuții în acest sens cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, acesta dând asigurări că ANPC se află prins în "această" rectificare bugetară.

Acesta a subliniat de altfel acest aspect, spunând că exact aceasta este promisiunea pe care a făcut-o instituția pe care o conduce, mai precis de a continua trendul ascendent, dar cu condiția de a fi finanțată corespunzător.

Nu în ultimul rând, Horia Constantinescu a arătat că va insista cu acțunile de control până la punctul în care nici nu va fi nevoie să vină ANPC-ul ca operatorii să măture, sau să scape de gândaci, sau să înlocuiască vitrinele frigorifice.

Într-un comunicat dat publicității în luna august a acestui an, ANPC a transmis că activitatea de control și supraveghere a instituției a înregistrat o creștere substanțială în raport cu lunile februarie-iulie ale anul 2019, atât la nivelul amenzilor contravenționale aplicate – aproximativ 109 milioane lei, în 2022, față de 59 milioane lei, în 2019, ca și la nivelul amenzilor încasate.

Sursa foto: Facebook / ANPC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri