Vara tindem să consumăm tot mai multă energie electrică pentru a ne răci locuințele – iar facturile reflectă acest lucru. Experții România Eficientă prezintă câteva soluții pentru răcirea eficientă a locuințelor, care să optimizeze consumul de energie și să reducă astfel cheltuielile cu facturile la electricitate, asigurând totodată un confort sporit.

Clădirile sunt vulnerabile la schimbările climatice, care generează valuri de căldură tot mai intense, ceea ce influențează și calitatea condițiilor de locuire. Incapacitatea de a regla în mod corespunzător temperatura din interior poate avea efecte negative asupra sănătății și a productivității. Aparatele de aer condiționat oferă o soluție, însă nu toți avem acasă un astfel de aparat. Atunci când îl folosiți, există tehnici de răcire care ajută la creșterea gradului de confort în interiorul locuințelor, contribuind la reducerea costurilor energetice pentru funcționarea unui aparat de aer condiționat.

Cum să blochezi căldura în afara locuinței

Pentru a vă răcori eficient locuința, primul pas este să împiedicați pe cât posibil căldura să intre în locuință. Sursa primară pentru acumularea de căldură nedorită este energia soarelui absorbită de casă prin acoperiș, ferestre și pereți. Într-o zi fierbinte, casa poate câștiga până la 35% din căldura internă prin acoperiș, dacă nu este izolată. Așadar, cea mai bună metodă de a bloca afară căldura este termoizolarea corespunzătoare a locuinței, care va menține o temperatură confortabilă în locuință, economisind astfel bani pentru răcire. Dacă locuiți la casă, începeți cu o bună izolare a mansardei / podului, pentru a proteja etajele superioare de căldura excesivă în timpul verii, dar și de frig, în timpul iernii. Dacă aveți în plan schimbarea țiglei de pe acoperiș, luați în calcul o culoare mai deschisă.

Protejați-vă ferestrele de expunerea excesivă la soare instalând dispozitive de umbrire exterioare, ce includ copertine, jaluzele, obloane, rulouri și umbrele. De pildă, o copertină instalată corect poate reduce câștigul de căldură cu până la 65% la ferestrele sudice și 77% pe ferestrele estice. De asemenea, există soluții pentru a bloca din interior căldura soarelui, deși acestea nu sunt la fel de eficiente ca umbrirea exterioară. Montați draperii din țesături dense, opace, de culoare deschisă, ori chiar rulouri reflectorizante. Jaluzelele orizontale (venețiene), chiar dacă nu sunt la fel de eficiente ca draperiile, pot fi ajustate pentru a lăsa să intre lumină și aer, în timp ce reflectă căldura soarelui.

Surse secundare de căldură nedorită în locuință sunt infiltrațiile de aer din exterior. Acestea se realizează prin jurul ușilor și ferestrelor slab sigilate, ori prin deschideri în fundații și pereții exteriori. Așadar, izolați toate aceste goluri prin care căldura de afară poate pătrunde în locuință sau aerul răcit din interiorul casei poate scăpa în exterior.

Metode de răcire naturală

Amenajarea peisagistică reprezintă un mod frumos și natural de a umbri locuința. Pe lângă faptul că oferă umbră și înfrumusețează grădina, copacii sau chiar și vița de vie creează un microclimat rece, reducând temperatura cu 2-9°C în zona înconjurătoare. Chiar și plantele de interior pot oferi umbrire suplimentară și absorbi din căldură, dacă sunt așezate în apropierea ferestrelor.

Ventilația pasivă / naturală, ideal cu două zone deschise într-un spațiu, poate aduce economii de energie de până la 25-50% din utilizarea aerului condiționat. În zilele în care adie vântul, deschideți fereastra pe latura de unde vine briza și pe cea din partea opusă a casei. O altă soluție este să deschideți ferestre de la nivelul cel mai de sus și cel mai de jos al casei. Mai puteți obține o senzație suplimentară de răcoare dacă îndepărtați covoarele pentru a expune podelele mai reci, cum ar fi gresia.

De asemenea, nu ignorați sursele generatoare de căldură din locuință, adesea trecute cu vederea, cum sunt aparatele electrocasnice (cuptoare, mașini de spălat vase, uscătoare de rufe etc.). Așadar, folosiți-le numai atunci când este necesar pe timpul zilei.

Cum să folosești eficient aparatele de aer condiționat

Dacă utilizați aparate de aer condiționat, fiecare grad în minus va însemna o factură mai mare. Setați termostatul la 24-27 grade Celsius, în general la o temperatură cât mai ridicată care vă permite să vă simțiți confortabil. Specialiștii au calculat că doar 1°C în plus setat la termostat poate reduce consumul aparatului de aer condiționat cu aproape 10%. Răcirea cu putere maximă poate conduce mai rapid la atingerea temperaturii dorite în încăpere, dar nu este foarte eficientă din cauza costurilor mai mari la energie.

Atunci când cumpărați un aparat nou de aer condiționat, verificați eticheta energetică și alegeți unul dintr-o clasă energetică superioară, care are un consum mai mic de energie. Deși costul de achiziție este de regulă mai mare, costul de utilizare va fi mai redus. De asemenea, alegeți un aparat de aer condiționat potrivit pentru dimensiunea spațiului pe care vreți să îl răciți, după ce vă consultați cu specialiști în domeniu.

Verificați și curățați filtrele de aer în mod regulat și efectuați corect întreținerea preventivă, pentru a asigura aparatului o eficiență ridicată, scăzând astfel facturile la electricitate. Nu în ultimul rând, dacă utilizați un aparat de aer condiționat sau un ventilator, închideți ușile camerelor pe care nu le folosiți, pentru a menține aerul rece acolo unde aveți cea mai mare nevoie.

România Eficientă este un proiect național realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice, care își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice,

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri