Primăria Capitalei va depune cereri de finanţare pentru a obţine aproximativ 500 de milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, în vederea înlocuirii a 40.000 de contoare de agent termic de la subsolurile blocurilor şi a modernizării şi dezvoltării reţelei inteligente de termoficare.

Consiliul General al Capitalei a adoptat în şedinţa de joi două proiecte de hotărâre prin care se aprobă depunerea cererilor de finanţare în cadrul programului Fondul pentru Modernizare.

"Ceea ce se propune acum, cu finanţare pe fonduri europene, proiectul SCADA (Sistem de control şi achiziţii de date, n.r.) a început din anul 2012. O parte a fost terminat. Acum urmează pe fonduri europene. Deja trebuie reluat de la capăt, cu totul, pentru că multe din proiectele acestea pe SCADA deja sunt depăşite. Dar, oricum, e un lucru foarte bun, pentru că dispecerizarea şi SCADA înseamnă plusvaloare pentru sistemul de termoficare", a spus consiliera generală Ioana Stoica (PSD).

Cele două proiecte, aprobate deja de CGMB în decembrie 2023, prevăd investiţii în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei pentru modernizarea sistemelor de măsurare a energiei termice, dar şi pentru implementarea unor noi sisteme automatizate la nivelul punctelor termice.

Valoarea totală a primului proiect este de 720.986.521,71 lei, din care valoarea eligibilă decontată de către Fondul de Modernizare este de 248.840.000, iar contribuţia PMB va fi de 472.146.529,71 lei. Proiectul vizează modernizarea sistemelor de măsurare a energiei termice, implementarea unui sistem informatic în vederea citirii de la distanţă a mijloacelor de măsurare a energiei termice şi modernizarea/înlocuirea armăturilor, zonei de liniştire aferente fiecărei bucle de contorizare şi a regulatoarelor de presiune diferenţială, necesare în echilibrarea hidraulică a instalaţiei de încălzire. Cele 40.000 de contoare vor fi montate la subsolurile blocurilor şi vor măsura consumul utilizatorilor, indiferent de pierderile de pe reţea.

Cel de-al doilea proiect are o valoare de 814.856.886 lei, din care contribuţia PMB este de 566.016.886 lei, iar valoarea eligibilă decontată de către Fondul de Modernizare este de 248.840.000. Proiectul vizează implementarea unor noi sisteme automatizate pentru punctele termice şi a unui nou sistem de supraveghere şi conducere operativă pentru punctele termice, modulele, nodurile şi centralele termice, precum şi pentru dispeceratele din administraţia Companiei Termoenergetica. Proiectul va permite cuantificarea pierderilor la nivelul întregii reţele de termoficare.

Prin acest proiect vor fi corelate toate datele culese de la puncte termice, module termice şi centrale termice aparţinând companiei Termoenergetica, iar acestea vor fi transmise în timp real către dispeceratele de zonă.

Sursa foto: Shutterstock / LCV

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri