În acest an, 6 din 10 români vor cheltui circa 600 de lei pentru cumpărăturile de Paște, iar cei mai mulți vor aloca un buget asemănător cu cel de anul trecut, în timp ce aceia care vor cheltui mai mult o vor face cu precădere pentru a compensa pentru creșterea prețurilor, se arată într-un sondaj realizat de administratorii Veranda Mall din Capitală.

Potrivit sondajului la care au participat 2.280 de persoane, puși în fața prețurilor crescute, peste 40% dintre respondenți vor aloca același buget ca și anul trecut. În același timp, 3 din 10 români își propun să aibă parte de un Paște mai generos, planificând să aloce mai mult pentru a aduce bucurie celor dragi.

În contextul valurilor de scumpiri, cei mai mulți dintre români sunt prudenți cu bugetul pentru masa de Paște, ajustând cheltuielile în funcție de contextul economic și de schimbările din viața personală.

40% dintre participanții la studiu aleg să aloce același buget ca și anul trecut, iar 27% plănuiesc chiar să mai taie din cheltuieli. Pe de altă parte, nu sunt puțini nici cei ce sunt dispuși să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a se simți bine cu ocazia sărbătorilor Pascale, circa 32,5% au declarat că vor cheltui mai mult anul acesta comparativ cu 2023.

60% dintre români plănuiesc să cheltuie până în 600 lei

Conform studiului, majoritatea respondenților intenționează să pună deoparte, pentru masa de Paște, până în 600 de lei. Doar 40% vor cheltui mai mult, un sfert dintre aceștia chiar peste 1.000 lei. Cei mai mulți deschiși să aloce un buget mai generos sunt cei mai în vârstă, de peste 60 de ani (13,68%).

buget cheltuieli paste 2024

(Sursa: Veranda Mall)

Dar indiferent de bugetul alocat sau vârstă, românii au aceleași priorități pe lista cumpărăturilor pentru sărbătorile pascale. Marea parte a cheltuielilor se va îndrepta către mâncare și băutură (63,7%), urmată de cadouri (20,8%) și îmbrăcăminte (6,6%). Doar 5% dintre participanți au declarat că vor aloca bani pentru o vacanță, cu un interes deosebit în rândul generației Z și al celor de vârsta a treia.

Când vine vorba de mâncarea pusă pe masă, aproape toți românii aleg să-și cumpere ingredientele necesare pentru a găti ei preparatele. Doar 6,8% aleg să cumpere mâncare gata făcută.

buget paste 2024

Ce cadouri de Paște sunt pe lista românilor?

În topul preferințelor în materie de idei de cadouri se află dulciurile și coșurile cu produse gourmet (37,98%), articolele de îmbrăcăminte sau încălțăminte (37,02%), jucăriile (25,44%), decorațiunile (18,51%), produsele de îngrijire (17,59%) și cărțile (12,41%).

Dar sunt și români care nu se alătură acestui obicei - 2 din 10 dintre participanții la studiu au declarat că nu vor oferi daruri, cei mai mulți fiind tinerii de 18-24 de ani (7,13%).

cadouri paste 2024

Deși alimentele s-au scumpit semnificativ față de anul trecut, puțini sunt cei care se gândesc să taie din lista de cumpărături (12,4%), majoritatea românilor apelând la strategii inteligente pentru a face față cheltuielilor mai mari.

Aproape 36.5% încep cumpărăturile devreme, 28% caută oferte speciale de Paște, și 23,2% compară prețurile la diferite magazine (online, offline) pentru a-l alege pe cel mai avantajos.

Unde vor petrece românii Paștele în 2024

Întrebați cum vor petrece Paștele în 2024, 8 din 10 români merg pe varianta tradițională și vor sărbători acasă alături de cei dragi, în timp ce 10% se pregătesc să sărbătorească vizitând rude sau prieteni.

Vacanțele sunt și ele parte din repertoriul sărbătorilor pascale - peste 5% dintre participanți se vor aventura într-un city break în țară sau în străinătate.

Sunt și câțiva români (1,5%) care vor profita de zilele libere ca să meargă la mall să profite de ofertele de Paște ale magazinelor, dar și pentru a se întâlni cu prietenii la masă sau la cafea, ori să meargă la film sau în spațiile destinate distracției pentru copii.

Este recomandat să verificați programul mall-urilor de sărbători pentru a nu avea surprize.

Iată programul de Paște al Veranda Mall:

Această informație va fi utilă pentru cei care doresc să își planifice vizita la mall în timpul sărbătorilor de Paște.

Mall-urile din București au început să împărtășească magia Paștelui încă de pe acum cu evenimente tematice destinate celor mici, dar și celor mari. În Veranda Mall vei descoperi o serie de activități tematice, cu premii și distracție:

• Marea Vânătoare de Ouă - 27 Aprilie, orele 11:00 - 16:00
• Tombola de Paște: perioada de activare a tombolei - 20 aprilie - 4 mai 2024.
• Workshop de teatru de umbre: 28 Aprilie 2024 , orele 11.00-16.00
• Storytelling cu mascotă iepuraș + promoter Alice din Țara Minunilor: 3 mai, orele 16.00 - 19.00

program veranda mall 2024

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri