Brutaria cu Povesti este locul in care bei o cafea, mananci o prajitura si ajuti tinerii din centrele de plasament fara sa iti dai seama. Afacerea sociala este a organizatiei umanitare Concordia, care sprijina copiii fara a doua sansa, le ofera un loc unde sa doarma, ii pregatesc profesional si le gasesc un loc de munca, pentru ca viata sa mearga mai departe.

Brutaria cu povesti este intreprinderea sociala dezvoltata de organizatia umanitara Concordia, unde clientii pot bea o cafea, pot manca o prajitura sau un sandvis, alaturandu-se, astfel, unei cauze sociale, in contextul in care veniturile generate de aceasta afacere sunt directionate catre proiectele sociale dezvoltate de Concordia.

Situata pe strada Petru Cercel nr. 1, in apropiere de Parcul Carol si Dealul Mitropoliei din Capitala, Brutaria cu Povesti este integrata in activitatea hostelului Bread&Breakfast, un alt proiect de economie sociala al organizatiei.

Casa de pe colt, umbrita de cativa copaci, a fost donata in urma cu 28 de ani asociatiei de catre Biserica Catolica. Inainte gazduia o casa de copii, dar, cu timpul, nu a mai corespuns standardelor de ingrijire a copiilor si a fost necesar sa i se gaseasca alta utilitate. Asa ca etajul s-a transformat intr-un hostel cu 11 locuri de cazare, iar parterul intr-o cafenea cu 25 de locuri.

Anul trecut au stat 500 de persoane in hostel, iar cafeneaua a fost ocupata in majoritatea serilor si weekendurilor, mai putin in timpul zilei, cand apar, din cand in cand, departamente din corporatii, IT-isti si publicitari care lucreaza. "Pentru noi, marea provocare este peste zi. Intra oameni din strada, dar prea putini, pentru ca nu este un vad. Ne-ar ajuta ca oamenii din companii sa vina sa tina aici evenimente, sedinte", spune Diana Certan, director de comunicare si fundraising la Concordia.

Tinerii fara sanse de pe piata muncii

Hostelul a fost deschis in luna februarie 2018, iar cafeneaua in mai anul trecut. Bugetul anual al hostelului este de 50.000 de euro, iar rata de autosustinere este de 70%. Bugetul cafenelei este de 60.000 de euro, iar rata de autosustinere este mai scazuta, de 55%. Restul de bani sunt acoperiti din donatii si sponsorizari. "Practic, activitatea este sustinuta din donatii. Pe structurile de business social nu prea avem sprijin din tara, mai degraba din Austria, de la persoane private, nu neaparat companii", explica Diana.

In prezent, in cele doua afaceri lucreaza sase persoane, tineri din centre de plasament, care uneori sunt invatati operatiuni matematice, adunari si scaderi, ca sa stie sa dea restul clientilor. "Noi nu functionam in conditii de business normal cu astfel de angajati, iar noi nu dam tinerii afara, pentru ca nu de asta ne-am infiintat. Ei sunt motivul pentru care ne-am infiintat", spune Diana Certan.

Concordia le ofera tinerilor din centrele de plasament, celor de pe strada, celor iesiti din centrele de plasament si celor de peste 18 ani care nu mai pot sta in centre conditii de cazare, formarea profesionala si ii ajuta sa obtina un loc de munca. "Scopul nostru principal este de a-i angaja pe tinerii care nu au o sansa pe piata muncii", spune Diana Certan.

Pentru a face toate astea, Concordia cauta si primeste finantari. Spre exemplu, Metropolitan Life a finantat proiectul de angajabilitate a tinerilor, job coaching, de care, indirect, beneficiaza businessurile sociale, precum hostelul Bread&Breakfast si Brutaria cu Povesti.

Cel mai bun business social. Cel mai neimplicat stat

Pentru acest business social, Concordia a fost premiata in cadrul Galei Societatii Civile. Premiul aduce recunoastere eforturilor echipei, dar dificultatile cu care se confrunta o afacere sociala raman aceleasi, in lipsa implicarii statului roman.

Ce ar putea sa faca statul pentru a ajuta afacerile care ii fac treaba? La aceasta intrebare raspunsul e mai simplu decat pare: sa se aplice legea. "Exista legea economiei sociale care creeaza cadrul legislativ in care tipul acesta de organizatie sa functioneze. Ce ma doare pe mine: cadrul legislativ e creat, dar o schema de finantare pentru asa ceva nu exista. Noi platim aceleasi taxe pe care le plateste orice business. Poate sa fie destul de greu de reglementat un regim special, dar pot fi gandite scheme de subventionare, cum sunt si pentru alte servicii sociale. Pentru acest tip de business, nu exista subventii. Ca sa functionezi, tu ai costuri mai mari decat la un business obisnuit", spune Diana Certan.

Sursa foto: https://www.facebook.com/BrutariaCuPovesti/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri