Preturile mari practicate de hotelieri la munte, peste cele din Austria, Slovenia sau Bulgaria, optiunile limitate de agrement, dar si majoritatea restaurantelor si magazinelor inchise in prima zi din noul an tin turistii straini departe de Romania de Revelion, potrivit agentiilor de turism.
Mai putin de 1% din clientii hotelurilor din Romania de Revelion sunt turisti straini, spre deosebire de tari din zona, precum Austria, Slovacia, Slovenia sau Cehia, unde strainii predomina in structurile de cazare, afirma reprezentantii agentiilor de turism.

"In Romania Revelionul este foarte scump in zona montana, daca ne comparam cu Bulgaria, Slovacia, Slovenia si chiar cu Austria. Pe Valea Prahovei, un Revelion este mai scump decat in Elvetia si costa cu 20-30% mai mult decat in Austria. Tarifele de la munte de la noi sunt cu 40% mai mari decat in Bulgaria", a declarat agentiei Mediafax Gheorghe Marginean, proprietarul Karpaten Turism, cea mai mare agentie din Romania specializata in incoming.

El spune ca nici Bucurestiul nu atrage turisti straini pentru a petrece noaptea dintre ani, asa cum se intampla cu alte capitale europene.
"In Budapesta, Viena sau Praga, ca sa nu mai vorbim de Roma, Londra sau Paris, sunt preograme speciale pentru turistii de Revelion, iar magazinele sunt deschise si in ultima zi a anului, si pe 1sau 2 ianuarie. La Bucuresti, in afara de a te imbata in noaptea de Revelion, nu ai ce face. Turistul de Revelion nu este turist care vrea sa viziteze muzee sau sa faca circuite, ci cauta sa se distreze si sa faca shopping. Trebuie sa ii dai o preocupare si pe 1 ianuarie, cand la noi totul e inchis, iar romanul geme ca il doare capul dupa noaptea de Revelion", a afirmat Marginean.

Acesta a dat ca exemplu agentia pe care o conduce si care aduce in Romania, in perioada martie-noiembrie, in medie, grupuri care cumuleaza peste 3.800 de turisti pe luna. In schimb, in decembrie si ianuarie grupurile organizate de turisti straini nu mai vin in Romania. Strainii ar putea fi atrasi de revelion aici cu o imagine mai buna, cu tarife mai mici, mai ales la munte si cu dezvoltarea infrastructurii de agrement.

"Mai trebuie sa crestem si securitatea. Turistul strain trebuie sa se simta sigur in baruri si pe strazi, chiar daca este turmentat, si sa fie sigur ca ajunge in regula la hotel", a mai spus proprietarul Karpaten.

Si Mircea Vladu, directorul agentiei Prestige Tours, afirma la randul sau ca preturile practicate de Revelion de hotelieri la munte sunt mai mari decat in Austria, Bulgaria sau Muntii Tatra.

In Bucuresti, in schimb, daca tarifele la hoteluri sunt acceptabile in aceasta perioada si nu sunt mai mari decat cele din tarile din zona, masa de Revelion este foarte scumpa.

"Strainii nu vor sa plateasca 300-400 de euro doar pentru masa de Revelion la un hotel de cinci stele in Bucuresti. In alte capitale, precum Praga, Budapesta sau Viena, masa de Revelion in hotel costa in jur de 100 de euro. Preturile sunt asa de mari pentru ca sunt dispusi sa le plateasca romanii, persoane publice si diverse staruri si starlete care vor sa fie vazute", a mai spus Vladu.

El a explicat ca o alta problema este ca hotelurile din Bucuresti nu le dau agentiilor preturile pentru Revelion din timp, iar daca acestea le cer cu un an inainte, primesc tarife foarte mari pentru cazare. Abia cu o luna sau doua inainte de Revelion, cand strainii au rezervat deja in alte parti, hotelurile care nu s-au umplut cu romani reduc tarifele.

Pentru vestul Europei, Revelionul nu este un eveniment atat de important cat este pentru romani. Traditia petrecerii pana dimineata a Revelionului, in general inalnita la romani si alte tari est-europene, isi poate avea originea in comunism, cand doar in noaptea dintre ani emisiunile la televizor durau pana dimineata.

"Revelionul nu este pentru autrieci sau germani, in mod traditional, un eveniment care trebuie sarbatorit pana dimineata. Pe de alta parte, asta nu insemna ca niciun austriac nu petrece pana in zori, dar de regula acest lucru se intampla privat si aproape exclusiv la tineri. Sarbatorile de iarna sunt percepute in mod traditional ca niste sarbatori de familie. Pe de alta parte, exista austrieci care folosesc zilele libere pentru a-si petrece cateva zile de concediu, preferand insa destinatii daca nu exotice, cel putin mai calde, pentru a evita cateva zile frigul iernii", a spus Simion Giurca, directorul Biroului de promovare turistica a Romaniei la Viena.

El afirma ca Romania poate atrage turisti in perioada sarbatorilor de iarna cu conditia sa le ofere programe compacte, cu alternativa pentru timp nefavorabil, cu expozitii, muzee si alte atractii turistice deschise, asa cum se intampla cu Palatul Schönbrunn din Viena, care este deschis si de sarbatori, si chiar cu evenimente speciale de mare atractivitate.

"Trebuie insa sa le organizam cand vor turistii si nu cand putem sau vrem noi. Sansa noastra, cand discutam despre atragerea de turisti straini pentru sarbatorile de iarna, o reprezinta programele combinate in care petrecerea trebuie sa fie oferta suplimentara, daca vreti, frisca de pe tort, si nu motivatia principala", a adaugat Giurca.

Javier Garcia del Valle, directorul general al Happy Tour, afirma ca Romania nu este o destinatie de Revelion si nici de Craciun pentru straini.

"Ce avem in Romania pentru Craciun? Avem o piata de Craciun? Nu. Familia mea vine in Romania pentru ca sunt eu aici. (...) Craciunul este pentru familie. Magazinele sunt inchise de Craciun tocmai pentru ca se stie ca nu vin turisti de Craciun. Muzeele sunt inchise. In primul rand, trebuie sa facem din Romania o destinatie, pentru unii va fi de Revelion, pentru altii de vara. Eu vreau sa vin in Romania ca turist doar daca stiu ca voi avea unde sa merg si am posibilitatea sa ajung la destinatia dorita in siguranta si in cel mai scurt timp posibil", a spus el.
Preturile sunt in regula, crede el, dar problema este ce servicii primesti pentru banii acestia.

"Problema este relatia calitate-pret. Cand mergi intr-o vacanta nu vrei stres, nervi, vrei placere, relaxare. Asta nu se intampla peste tot in Romania. Romania este o tara fantastica, o iubesc, dar aici se pune mai mult accent pe obtinerea imediata de bani, insa turismul este o afacere pe termen lung, trebuie sa cresti in credibilitate", a mai spus Javier Garcia del Valle.

Pretul pe care trebuie sa-l plateasca turistii romani pentru un pachet de revelion pe Valea Prahovei si Poiana Brasov ajunge la multe hoteluri intre 400 si 1.000 de euro, mai scump decat in capitalele europene, inclusiv Paris sau Roma, unde 4-5 nopti de cazare, cu zbor inclus, costa sub 600 de euro.

Hotelurile detinute de George Copos la Poiana Brasov sunt printre cele mai scumpe de la munte. Tariful pentru un pachet de cinci nopti la hotelul Sport, cu demipensiune, este de 968 de euro de persoana, potrivit ofertelor prezentate pe pagina de internet a Ana Hotels. Cu acesti bani, un roman isi poate face revelionul, incluzand patru nopti de cazare, mic dejun si transport cu avionul in aproape oricare capitala din Europa, in Malta, in Egipt si chiar in Dubai.

Cinci nopti de Revelion la hotel Bradul, detinut tot de Copos in Poiana Brasov, costa de la 656 euro de persoana, iar un pachet similar la hotelul Poiana poate fi cumparat cu minim 600 de euro.

Hotelul Alpin din Poiana Brasov vinde pachetul de cinci nopti de Revelion, care include mic dejun si cine tematice, cu 719 euro de persoana, iar patru nopti de cazare, plus mic dejun, la Piatra Mare din Poiana Brasov pot fi achizitionate cu 2.520 de lei de persoana (560 de euro).

Cei care vor sa petreaca patru nopti de cazare cu demipensiune la hotelurile Rina Vista si Rina Tirol din Poiana Brasov trebuie sa plateasca 400 de euro, iar patru nopti cu mic dejun la hotelul Orizont din Predeal costa 2.600 de lei (570 de euro). Un pachet similar la hotelul de patru stele Palace din Sinaia costa 1.900 de lei (420 de euro), iar la hotelul Sinaia din aceeasi statiune costa 1.645 de lei (365 euro).

Operatorii din turism spun ca tarifele din statiunile montane romanesti, in acest an, de revelion, "s-au mentinut scumpe", desi exista voci potrivit carora tarifele au crescut cu pana la 10%.

In schimb, preturile pentru ofertele din strainatate au scazut usor in acest an.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri