In urma cu un an, analistii si agentii imobiliari se inghesuiau sa anunte cresteri fabuloase pe toate segmentele pietei, de la terenuri si vile de lux, la amaratele cutii de chibrituri ceausiste.

Acum, asistam la fenomenul invers.

O armata de "specialisti" isi da coate anticipand scaderi apocaliptice, cele mai afectate urmand sa fie apartamentele de bloc.

Ce s-a intamplat intre timp?

Piata s-a blocat din cauza preturilor mari iar acest fapt doare la comision. Initial, agentiile jubilau vazand la ce valori se negociaza tranzactiile. Ele luau oricum un comision de 3-4% si de la cumparator si de la vanzator si uneori chiar supralicitau transmitand potentialului client un pret chiar mai mare decat dorea vanzatorul.

Asa s-a ajuns ca un apartament construit in anii 70, situat intr-o zona decenta a Bucurestiului, sa coste intre 7-900 euro/mp.

E adevarat, preturile sunt exagerate in acest moment, dar de aici si pana la a te transforma in Nostradamus imobiliar prezicand injumatatirea acestora, calea ar trebui sa fie mai lunga.

Mai intai, preturile sunt mari pentru ca oferta e anemica. Nimeni nu ar da 40.000 euro pe un apartament de 2 camere in Dristor daca ar exista intreprinzatori particulari care sa construiasca masiv blocuri noi, cu finisaje decente, la un pret ceva mai mare.

Or, nu exista asa ceva deocamdata si asta explica nivelul la care se fac tranzactiile in acest moment.

Ca preturile nu au cum sa se injumatateasca o demonstreaza si dinamica pietei creditului ipotecar.

Aparitia obligatiunilor ipotecare va usura acordarea unui credit.

Concurenta obliga de asemenea bancile sa indulceasca oferta (au aparut credite ipotecare cu dobanda de 12% in lei!). In plus, la nivelul unei chirii medii de 180 euro pentru un apartament de 2 camere, suma ce ar putea fi imprumutata pentru cu o rata lunara de rambursare cu aceeasi valoare depaseste 25.000 euro.

Or, e normal ca pretul unui apartament sa fie mai mare decat valoarea creditului pentru care rata ar fi egala cu chiria, atfel toti chiriasii s-ar transforma in proprietari.

De acord, agentiile imobiliare trec prin clipe grele acum, somajul nu e placut pentru nimeni.

Credem insa ca exista si alte solutii decat a te trasforma in Mama Omida, in speranta ca iti vor reveni tranzactiile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri