Terenurile, si in special cele din extravilan, nu mai au cautare. Analistii pun aceasta tendinta pe seama preturilor care au crescut chiar si cu 40% intr-o singura luna.

La inceputul acestui an s-au vindut peste 10.300 de hectare de teren in extravilan, adica de aproximativ noua ori mai putin fata de decembrie 2004 si de 8,5 ori mai putin raportat la ianuarie. Trendul este valabil si pentru terenurile din intravilan. Astfel, s-au vindut numai 1.252 de hectare de teren in intravilan, de aproximativ 6 ori mai putin decit in decembrie anul trecut si de 4,3 ori mai putin decit in ianuarie 2004. Analistii de pe piata imobiliara pun acest trend pe seama preturilor in crestere. Tranzactiile au scazut din cauza preturilor foarte mari, este de parere Emil Girgiu, analist pe piata imobiliara. Potrivit acestuia, in curind preturile la terenuri vor incepe sa scada. S-a ajuns la fundul sacului. Preturile vor intra pe un trend descendent. Terenurile agricole din mijlocul cimpului, fara nici un fel de infrastructura, se vor ieftini cu pina la 100%, a mai spus Girgiu. Analistul atrage insa atentia ca in unele zone cu infrastructura dezvoltata, precum Snagov, Caldarusani sau Vladiceasa preturile ar putea creste in continuare, putind ajunge la 100 de euro pe metrul patrat.

Preturi cu 42% mai mari

In medie, un hectar de teren in intravilan s-a scumpit intr-o luna, din decembrie in ianuarie, cu aproximativ 42%, de la 337 de milioane de lei la 470 de milioane de lei. In ianuarie 2004, un hectar de teren era tranzactionat in medie cu 394 de milioane de lei. De asemenea, preturile la terenurile in extravilan s-au majorat in perioada analizata cu 17,7 milioane de lei, de la 17,8 milioane de lei la 35,5 milioane de lei. La inceputul anului trecut, terenurile din afara localitatilor se vindeau in medie cu 9,1 milioane de lei. Cele mai scumpe terenuri in intravilan, s-au inregistrat la Bucuresti, unde un hectar de teren a costat in medie 20.870 de milioane de lei. De asemenea, in Brasov terenurile s-au comercializat in medie cu 2.500 de milioane de lei. In extravilan, cele mai scumpe terenuri au fost in Ilfov - cu 154 de milioane de lei hectarul- si in Maramures, unde preturile medii au fost de 48,3 de milioane de lei.

82.000 de hectare isi vor schimba proprietarul

O situatie dificila se inregistreaza si la Agentia Domeniilor Statului (ADS) unde procesul de privatizare devine din ce in ce mai greoi, iar procesele se inmultesc pe zi ce trece. Spre exemplu, in urma controalelor efectuate in cadrul institutiei, aproximativ 25.000 de hectare au o situatie incerta, Ministerul Agriculturii propunind pentru cinci societati anularea contractelor. Astfel, contractele societatilor SC CORIAS SA Corabia si Agicola Zimbru SA Teleorman, care au luat de la ADS in concesiune 7.000 si, respectiv 10.000 de hectare de teren, se afla in faza procedurii prealabile, necesare in vederea sesizarii instantelor de judecata competente. De asemenea, SC A&S International 2000 SRL, care a luat in concesiune 8.500 de hectare de teren, se afla in proces cu ADS pentru recuperarea unor datorii restante. Potrivit ADS, la ora actuala, societatea are redeventa achitata la zi. Nu in ultimul rind, cu probleme sint si cele 57.000 de hectare administrate de TCE Trei Brazi, pentru care CA al ADS a decis anularea contractului. In cazul in care instantele judecatoresti vor hotari anularea contractelor sus-mentionate, pina la gasirea unui alt concesionar, suprafetele vor fi utilizate tot de fostul arendas. In afara de aceste litigii, in februarie anul acesta, ADS mai avea pe rol alte 291 de cazuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri