Circa 27.000 de turisti rusi sunt blocati in strainatate dupa ce agentia de turism touroperatoare Labirint a intrat in faliment in urma problemelor economice determinate cel putin partial de criza ucraineana, a anuntat luni Asociatia nationala a agentiilor de turism din Rusia, transmite AFP.

"Toti turistii sunt blocati, fara bilete de intoarcere, dupa de agentia Labirint a anuntat sambata ca a oprit activitatea", potrivit Touraid, care incearca sa ajute turistii sa obtina locuri in avioane operate de alte companii, informeaza Mediafax.

Labirint este al patrulea touroperator rus care a intrat in faliment in ultimele trei saptamani, din cauza contractarii pietei turistice din Rusia provocata cel putin partial de criza ucraineana. Conflictul dintre Rusia si Occident pe tema crizei din Ucraina a contribuit la deprecierea rublei, ca efect al retragerilor masive de capital, iar economia este in pragul recesiunii.

Deprecierea rublei a redus puterea de cumparare a rusilo

"Situatia economica si politica a avut un efect nefast asupra numarului de rezervari, iar deprecierea rublei a redus puterea de cumparare a rusilor", se arata intr-un comunicat al agentiei Labirint, in care explica motivul opririi activitatilor. Purtatorul de cuvant al Agentiei federale de turism a Rusiei, Irina Scegolkova, a declarat la postul de radio Echo din Moscova ca acesta este doar inceputul.

Citeste si:
Alegeri prezidentiale: Peste 138.000 de romani au votat in diaspora
Alegeri prezidentiale 2019:...

"Turcia a inceput sa evacueze turistii rusi din hoteluri, iar majoritatea turistilor nostri calatoresc in aceasta tara, in total circa 3,5 milioane", a spus Scegolkova. Ea a felicitat in schimb atitudinea Bulgariei si a Greciei care au decis sa nu penalizeze turistii pentru falimentul agentiei de turism.

Noile sanctiuni occidentale adoptate saptamana trecuta au un impact progresiv, in timp ce rubla s-a depreciat deja cu 11% fata de un maxim atins in septembrie 2013. Sanctiunile europene au determinat, duminica, oprirea activitatilor companiei Dobroliot, divizia low-cost a operatorului aerian national al Rusiei, Aeroflot.

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Efectele falimentului RADET. Ce trebuie sa faca Primaria si Guvernul?