Ministerul Turismului a finalizat ordonanta de transpunere a Directivei 2302/2015 privind garantarea pachetelor turistice. Proiectul legislativ a fost adoptat de Executiv.

”Am reusit ceea ce nimeni nu a avut curaj sa faca pana acum. Desi stam cu sabia deasupra capului inca din 2014, odata cu prima directiva care ne obliga sa intensificam masurile de protectie pentru turisti, niciun ministru nu a indraznit sa implementeze rambursarea 100% a pachetelor platite de turisti si neexecutate de agentiile de turism cu probleme. Mesajul este clar: Nu mai permitem ca turistii romani sa fie furati! Pana acum, agentiile de turism puteau vinde pachete turistice de ordinul milioanelor de euro, iar in cazul in care se ajungea la insolventa, pagubitii erau trimisi la polita de asigurare care, conform legislatiei de acum, este de 50.000 de dolari. Cu alte cuvinte, romanii inselati nu erau despagubiti, ramaneau si fara bani, si fara vacanta. Doar asa putem evita sa mai ajungem in situatii precum cea de la Omnia, unde patronul a folosit in alt scop banii oamenilor, iar turistii nu si-au recuperat nici astazi pagubele suferite”, a declarat Ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Agentul economic poate sa-si aleaga forma de garantare, fie ca este asigurare, scrisoare de garantie bancara sau fond mutual, solutii care pot fi cumulate sau pot fi folosite individual. Important este ca pachetul sa fie asigurat.

Noi masuri de protectie pentru turisti

Odata cu implementarea ordonantei, Ministerul Turismului a introdus noi masuri de protectie pentru turisti. In primul rand, este asigurata rambursarea integrala a pachetelor turistice in cazul insolventei agentiilor de turism. In plus, noul proiect legislativ prevede repatrierea de urgenta a turistilor ramasi in afara tarii din cauza insolventei agentiei.

Totodata, ca masura suplimentara de protectie pentru turisti, ministerul a modificat si conditiile de licentiere pentru agentiile de turism. Astfel, operatorii economici titulari ai licentelor de turism pentru activitatea de organizare sunt obligati sa aiba un capital social de cel putin 25.000 de lei. In prezent, pentru licentierea operatorilor economici este necesar un capital de 200 de lei.

In plus, ministerul atrage atentia asupra faptului ca in momentul in care sunt cumulate doua servicii, de exemplu cazare si transport, atunci turistul achizitioneaza un pachet turistic ce trebuie obligatoriu asigurat de catre agentia organizatoare. Exista si posibilitatea ca agentia sa vanda aceluiasi turist cazare, iar a doua zi sa ii ofere si serviciu de transport. Daca intre cele doua operatiuni trec mai mult de 24 de ore, atunci turistul nu va avea parte de un pachet turistic in sensul ordonantei de transpunere a directivei si, implicit, agentia nu va fi obligata sa il asigure. In aceasta situatie, turistul nu va beneficia de asigurarea pachetului si, implicit, nici de repatriere si rambursarea serviciilor in caz de insolventa a agentiei. Pentru a evita astfel de situatii, turistul trebuie sa se asigure ca achizitioneaza un pachet turistic si sa nu accepte eventuale promotii care ofera separat servicii care nu este obligatoriu sa fie asigurate de catre operatorii economici!

Premierul Viorica Dancila a declarat joi, la inceputul sedintei de Guvern, ca actul normativ prevede si procedura speciala de repatriere a turistilor romani aflati in dificultate.

"Un act normativ important pe care il vom adopta astazi se refera la garantarea pachetelor de servicii turistice, in deplina concordanta cu directiva europeana in domeniu. Am plecat de la premisa ca turistul trebuie protejat, aceasta este acum principala noastra preocupare. Romanii isi fac planuri de vacanta, fac economii pentru a petrece cateva zile fara griji. Este datoria noastra sa gasim modalitati de garantare deplina a banilor pe care cetatenii ii rezerva pentru zilele vacanta", a spus Viorica Dancila.

Premierul a mai precizat ca proiectul a fost discutat si cu operatorii din turism, cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si cu reprezentantii Comisiei Europene. "Solutiile pe care le-am introdus in acest act normativ pe care il discutam astazi, pentru ca turistul sa fie 100% protejat, sunt: polite de asigurare, scrisori de garantie bancara si un fond mutual”, a adaugat Dancila.

ANAT: Proiectul privind garantarea pachetelor turistice va duce la scumpirea vacantelor

Proiectul de ordonanta simpla privind transpunerea Directivei Europene pentru garantarea pachetelor turistice, trimis pe circuitul de avizare de Ministerul Turismului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, va avea efecte catastrofale pentru industria de turism autohtona, sustine ANAT.

La inceputul lunii iulie, ANAT si-a exprimat punctele de vedere si si-a aratat deschiderea pentru dialog, insa nicio recomandare a specialistilor din turism nu a fost luata in calcul de autoritati, actualul text ce urmeaza a fi transpus intr-o ordonanta nefiind modificat deloc pe segmentul de garantare. Proiectul de act normativ a fost complicat, forma actuala incalcand Directiva Europeana la capitolul privind raspunderea agentiilor de turism.

"Noul act normativ prevede si faptul ca o agentie de turism intermediara din Romania, care vinde produsele unor organizatori europeni, pe o piata libera si unica, sa fie co-raspunzatoare. In acelasi timp, daca o agentie intermediaza produsele unor organizatori romani nu va fi co-raspunzatoare. Acest lucru este discretionar si incalca Directiva Europeana. Consumatorul roman este protejat 100% in cazul unor incalcari contractuale ale organizatorilor, indiferent unde isi au acestia sediul in UE, avand posibilitatea sa-i reclame la Centrul European al Consumatorilor din Romania ori instantelor de judecata din tara, in baza unui Regulament European", a spus Nicolae Demetriade, presedinte al ANAT.

Din cauza efectelor acestui act normativ, turistilor romani le va fi foarte greu sa mai gaseasca sejururi externe cu plecare din Romania si vor fi nevoiti sa apeleze la solutii scumpe, cu zboruri combinate si escale, ceea ce va duce la o explozie a preturilor vacantelor in urmatoarea perioada.

Citeste si: ANAT: Nu toate vacantele vor fi asigurate in caz de insolventa. In ce conditii vor fi despagubiti integral turistii

Sursa foto: gov.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri