"Avem infrastructura de cazare necesara pentru a primi mai multi turisti, avem tematicile UNESCO, atractii naturale, un relief variat, obiceiuri si traditii autentice. Felicit initiativa Guvernului de a reduce TVA pentru servicii hoteliere la 5%, insa consider ca este nedrept ca TVA pentru agentiile de turism, care sunt argintul viu al turismului, sa ramana 19%, cel putin pentru agentiile specializate pentru incoming si turism intern. Pentru ca aceste agentii aduc turistii si ii trimit la hoteluri, generand astfel un profit sanatos dintr-o activitate de export. Iar turismul poate creste nelimitat, fara interventia statului", a declarat Gheorghe Fodoreanu, presedintele Invitation Romania.

Acesta sustine ca legislatia romana, care asigura finantarile la targurile si evenimentele internationale de turism, trebuie adaptata la cea europeana.

"Este revoltator faptul ca Romania nu a platit inca standul pentru cel mai important targ de turism al toamnei – World Travel Market de la Londra (5-7 noiembrie 2018), in timp ce Bulgaria a achitat standul inca de acum doua luni si beneficiaza de o campanie de promovare agresiva. Ar trebui sa schimbam legislatia pentru a fi favorabila turismului si sa respectam cerintele organizatorilor, care doresc de multe ori banii in avans sau macar o plata partiala. Daca Liviu Dragnea solicita o comunicare mult mai buna din partea ministerelor, reprezentantii incomingului romanesc ii solicita, la randul lor, sa primeasca mesajele din partea Ministerului Turismului si sa incerce rezolvarea tuturor problemelor. Ministerul de resort a inceput sa comunice destul de bine, dar este nevoie si de un receptor care sa-i asculte doleantele si propunerile. Doar asa se poate dezvolta economia romaneasca", a precizat Gheorghe Fodoreanu.

Presedintele Invitation Romania atrage atentia asupra faptului ca tara noastra nu are inca programul targurilor internationale de turism la care Ministerul Turismului va participa in 2019. Pe de alta parte, nu se stie sub ce forma vor fi redeschise birourile de promovare turistica ale Romaniei in strainatate. Toate acestea, in contextul in care vanzarea produsului turistic Romania pentru sezonul 2019, pe pietele externe, a inceput deja si va fi finalizata in martie 2019.

Reducerea cotei de TVA, de la...
Citeste si: Reducerea cotei de TVA: de la interese la sperante

Potrivit liderului Invitation Romania, in acest an, touroperatorii romani specializati pe incoming au inregistrat cresteri cuprinse intre 20 si 50%, Invitation avand o crestere de circa 30% a incasarilor din exportul de servicii.

Citeste si: Turismul de incoming, "mana cereasca" pentru bunastarea Romaniei