Potentialul turistic al Romaniei, care exista si nu este pus in valoare, ne poate permite sa primim anual circa 20 de milioane de turisti straini, in loc de circa 2,5 milioane, cati vin in prezent. Ca atare, Romania poate castiga din turism 10-12 miliarde de euro anual, iar aportul la PIB poate fi de minim 10% si nu de 2%, cat este inregistrat acum.

"Avem infrastructura de cazare necesara pentru a primi mai multi turisti, avem tematicile UNESCO, atractii naturale, un relief variat, obiceiuri si traditii autentice. Felicit initiativa Guvernului de a reduce TVA pentru servicii hoteliere la 5%, insa consider ca este nedrept ca TVA pentru agentiile de turism, care sunt argintul viu al turismului, sa ramana 19%, cel putin pentru agentiile specializate pentru incoming si turism intern. Pentru ca aceste agentii aduc turistii si ii trimit la hoteluri, generand astfel un profit sanatos dintr-o activitate de export. Iar turismul poate creste nelimitat, fara interventia statului", a declarat Gheorghe Fodoreanu, presedintele Invitation Romania.

Acesta sustine ca legislatia romana, care asigura finantarile la targurile si evenimentele internationale de turism, trebuie adaptata la cea europeana.

"Este revoltator faptul ca Romania nu a platit inca standul pentru cel mai important targ de turism al toamnei – World Travel Market de la Londra (5-7 noiembrie 2018), in timp ce Bulgaria a achitat standul inca de acum doua luni si beneficiaza de o campanie de promovare agresiva. Ar trebui sa schimbam legislatia pentru a fi favorabila turismului si sa respectam cerintele organizatorilor, care doresc de multe ori banii in avans sau macar o plata partiala. Daca Liviu Dragnea solicita o comunicare mult mai buna din partea ministerelor, reprezentantii incomingului romanesc ii solicita, la randul lor, sa primeasca mesajele din partea Ministerului Turismului si sa incerce rezolvarea tuturor problemelor. Ministerul de resort a inceput sa comunice destul de bine, dar este nevoie si de un receptor care sa-i asculte doleantele si propunerile. Doar asa se poate dezvolta economia romaneasca", a precizat Gheorghe Fodoreanu.

Presedintele Invitation Romania atrage atentia asupra faptului ca tara noastra nu are inca programul targurilor internationale de turism la care Ministerul Turismului va participa in 2019. Pe de alta parte, nu se stie sub ce forma vor fi redeschise birourile de promovare turistica ale Romaniei in strainatate. Toate acestea, in contextul in care vanzarea produsului turistic Romania pentru sezonul 2019, pe pietele externe, a inceput deja si va fi finalizata in martie 2019.

Potrivit liderului Invitation Romania, in acest an, touroperatorii romani specializati pe incoming au inregistrat cresteri cuprinse intre 20 si 50%, Invitation avand o crestere de circa 30% a incasarilor din exportul de servicii.

Citeste si: Turismul de incoming, "mana cereasca" pentru bunastarea Romaniei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri