Scaderea TVA la 5% in turism este, cred, un concurs populist fara un studiu de impact, de cine reduce mai mult o taxa sau alta, a declarat, marti, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Consider ca e un concurs. Eu am facut TVA de 9% in turism, dar atunci avea sens, logica. Nu aveai cum sa vinzi un salam dimineata cu un TVA, iar la pranz cu altul. Cred ca e un concurs de cine scade taxele mai mult. Culmea, hotelierii nu au cerut aceasta scadere. Pentru ca scaderea unor taxe la nivel central se poate regasi in cresterea unor taxe locale. Ce ii convine unui antreprenor de pe litoral ca ii scade TVA-ul cu 4%? El aparent incaseaza mai mult, dar primaria locala nu mai primeste de la MFP banii pe care ii primea pentru ca se incaseaza mai putin la buget cu 4%. La nivel local, antreprenorului din turism ii pot creste impozitul pe hotel de doua, trei ori. Si atunci antreprenorul plateste de fapt dublu, chiar daca aparent fiscalitatea scade", a declarat Florin Jianu, potrivit Agerpres.

Acesta sustine ca sunt necesare studii de impact in momentul in care se dau legi pentru a se sti ce efecte are o anumita masura adoptata. Mai mult, Jianu vrea sa ceara, ca presedinte al CNIPMMR, ca toate legile sa aiba la baza un studiu de impact discutat si cu comunitatea de afaceri.

Guvernul a adoptat, in data de 4 octombrie, reducerea TVA la 5% in domeniul turismului, pentru cazare, servicii de restaurant si catering, dar si pentru utilizarea facilitatilor sportive, a parcurilor de distractii si recreative, precum si eliminarea redeventei pentru apa geotermala si apa minerala naturala, utilizata la buvetele publice.

Sursa foto: Agerpers / Simion Mechno

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri