Cum este vazuta reducerea TVA la 5% in turism si servicii de restaurant si catering de firmele din domeniu? Paradoxal, nu foarte bine! De ce? Pentru ca, spun ei, de fiecare data cand s-a redus o taxa la nivel central, au aparut taxe mai mari la nivel local. Dar clientii vor beneficia de servicii mai ieftine?

Este, probabil, pentru prima data cand oamenii de afaceri spun ca nu vor taxe mai mici, ci vor investitii din partea statului in domenii prioritare, cum ar fi infrastructura (starea precara a acesteia afecteaza pe toata lumea, cu atat mai mult pe hotelieri) sau educatia (problema cu forta de munca a devenit mai mare decat cea legata de fiscalitate).

Cum isi explica antreprenorii nemultumirea?

“Ii convine unui antreprenor de pe litoral ca ii scade TVA-ul cu 4%? El aparent incaseaza mai mult, dar primaria locala nu mai primeste de la MFP banii pe care ii primea pentru ca se incaseaza mai putin la buget cu 4%. Astfel, la nivel local, antreprenorului din turism ii poate creste impozitul pe hotel de doua, trei ori. Si atunci antreprenorul plateste de fapt dublu, chiar daca aparent fiscalitatea scade", a explicat presedintele Consiliului National pentru IMM-uri, Florin Jianu.

Acesta a spus ca, in urma discutiilor cu reprezentantii firmelor din domeniu, a reiesit ca masura nu se va reflecta in preturi mai mici pentru turisti.

In opinia lui Jianu, aceasta reducere a TVA de la 9% in 5% pare mai degraba un concurs populist, decat o masura benefica in domeniu. In plus, din considerentele enuntate mai sus, preturile la serviciile respective nu vor scadea, asadar nici consumatorii nu vor fi avantajati.

El a amintit de perioada in care, in calitate de ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, a promovat introducerea cotei de TVA de 9% pentru serviciile turistice all-inclusive (2014), dar pentru ca erau cote diferentiate pentru cazare si mic dejun (TVA 9%) si pentru celelalte servcii (24%). “Eu am facut TVA de 9% in turism, dar atunci avea sens, logica. Nu aveai cum sa vinzi un salam dimineata cu un TVA, iar la pranz cu altul”, a mentionat Jianu.

Afacerile mici, dezavantajate de noua masura?

Pe de alta parte, nici de data aceasta, reglementarea nu tine cont de toate aspectele din domeniu. Consultantii de la EY Romania remarca, de exemplu, faptul ca nu toti jucatorii din domeniu vor putea beneficia de aceasta facilitate.

“Aici ne referim la definitia serviciilor de restaurant si catering din Codul Fiscal. Doar agentii care demonstreaza ca presteaza o gama mai larga de servicii, nu doar furnizeaza mancare si bautura, vor putea sa aplice cota redusa de TVA de 5%. Un exemplu in acest sens il constituie unitatile de alimentatie care livreaza mancare la domiciliu, dar nu pun la dispozitie un spatiu pentru consum si nu ofera servicii conexe (de exemplu, servire la masa ). Asadar, o pizza comandata si livrata la domiciliu va fi subiect de 9% spre deosebire de o pizza pe care o savuram la restaurant. De ce? Pentru ca, in primul caz, vorbim de o livrare de alimente care beneficiaza de 9% TVA, in timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica 5% TVA. Teoretic, va fi mai ieftin sa mananci la restaurant decat acasa”, spun reprezentantii companiei de consultanta.

In aceeasi nota, vor aparea si discriminari intre tipurile de unitati de alimentatie publica. Spre exemplu, o patiserie sau o alta afacere mica care nu dispune de spatiu si nu presteaza servicii conexe (de exemplu, servire la masa) nu va putea aplica cota redusa de TVA de 5%. In timp ce o afacere mai mare, care dispune de spatiu cu mese si angajeaza ospatari, chelneri, barmani va putea sa aplice cota redusa.

Guvernul a adoptat, in data de 4 octombrie, reducerea TVA la 5% in domeniul turismului, pentru cazare, servicii de restaurant si catering, dar si pentru utilizarea facilitatilor sportive, a parcurilor de distractii si recreative, precum si eliminarea redeventei pentru apa geotermala si apa minerala naturala, utilizata la buvetele publice. Masura este valabila incepand cu data de 1 noiembrie 2018.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri